De betaalde btw voor zonnepanelen kun je terugvorderen onder bepaalde voorwaarden.

Als je zonnepanelen op je dak legt, word je gezien als een mini-energiebedrijfje, en daarmee kun je jezelf ‘ondernemer’ noemen. Het voordeel daarvan is dat je de btw die je voor de zonnepanelen betaald hebt, kunt terugvragen. Dat kan via een btw-aangifte. Dit is minder ingewikkeld dan je misschien zou denken.

Tip:
Op de website van Milieu Centraal staat een handig stappenplan voor het aanvragen van de btw op zonnepanelen voor particulieren.

Let op:
• Doe de btw-aangifte binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de panelen kocht.

• Zorg dat factuur van de zonnepanelen én de energierekening op dezelfde naam staan. Staat de factuur op jouw naam en de energierekening op naam van je partner? Dan kan je de btw niet terugvragen.

• Ben je al zzp’er of ondernemer dan gelden de normale btw-regels. Als je de zonnepanelen op je privéhuis legt, kun je wel de btw terugvragen. Check hoe dit zit bij de Belastingdienst of je belastingadviseur.

Wil of kun je geen zonnepanelen leggen op je eigen dak dan zou zonne-energie via een collectief dak wat voor je kunnen zijn. Alles wat je daarover wilt weten en de subsideregelingen die dan van toepassing zijn, vind je op de website van Coöperatie Opgewekt Houten.