Dak

Mijn huis – Stap 2 – Isolatie: Dak

Behalve via ramen en muren verdwijnt ook veel energie door een niet geïsoleerd dak. Dus ook een dak isoleren is aan te bevelen. Maar een dak isoleren luistert nauw en kan prijzig zijn. De eigenaar dient goed te weten hoe het dak in elkaar zit en welke materialen in de constructie en afwerking zijn gebruikt. Vocht moet uit het dakbeschot blijven, want anders gaat het hout rotten.

Dampremming
Er zijn verschillende soorten folies met verschillende functies. Dampdichte en dampremmende folies laten nauwelijks waterdamp door en worden toegepast aan de warme binnenkant van schuine daken als afwerking van de isolatielaag. Ze voorkomen dat vocht in de constructie komt. Als de koude kant van het dak damp-open is, kan de constructie naar buiten toe drogen.

Zit er al een dampdichte of dampremmende laag in het dak? Dan moet je bij het isoleren klimaatfolie gebruiken. Dat is een vochtregulerende folie: dampremmend als het buiten koud is en damp-open in de zomer zodat vocht uit het dak kan ontsnappen.

Isolatiemateriaal
Kies bij het isolatie materiaal voor het dak een goede isolatiewaarde (Rc van 4 of hoger). Bij de meeste materialen is dat een dikte van ongeveer 13 cm. Dit kost niet veel meer dan dunner materiaal, immers de grootste kostenpost is de arbeid om het te plaatsen en dat hangt niet of nauwelijks af van de dikte van het isolatiemateriaal, maar levert wel meer energiebesparing op.

Onderstaande tabel geeft soorten isolatie die mogelijk zijn. Is je dak nu matig geïsoleerd, zorg dan dat de bestaande laag plus de nieuwe laag samen de benodigde dikte hebben of vervang de oude laag door een geheel nieuwe laag met de goede dikte:

MateriaalDikte nodig voor Rc=4
Glaswol (dekens of platen of sokken)13 cm
Steenwol (dekens of platen of sokken)13 cm
EPS (piepschuim platen)13 cm
XPS platen13 cm
PUR hardschuimplaten9-13 cm
PIR of resol hardschuimplaten8 cm
Isolatiematerialen uit vernieuwbare grondstoffen (gerecycled katoen, vlas, hennep, schapenwol, houtvezel, cellulose, kurk)14-16 cm
Isolatie met warmtestraling- reflecterende folies (multifolie inclusief 2 luchtlagen van 20 mm)12 cm
Isolatie met warmtestraling-reflecterende folies (thermosheets 7 lagen inclusief 8 luchtlagen van 20 mm)16 cm

Situaties
Situatie 1: Ligt er geen folie onder de pannen en bestaat je dak alleen uit pannen en een houten dakbeschot? Dan kan meteen begonnen worden met isoleren. Er dient dan wel een dampremmende laag tussen het isolatiemateriaal en de afwerking aangebracht te worden.
Situatie 2: Zit er folie of materiaal in het dak dat vocht tegenhoudt (dampremmend of dampdicht)? Laat dan onderzoeken wat voor een folie het is. Bij het isoleren moet dan aan de binnenkant – tussen isolatiemateriaal en de afwerking – klimaatfolie gebruikt worden. Is de folie damp-open, dan volstaat een gewone dampremmende laag en hoef je geen (duurdere) klimaatfolie te gebruiken.
Situatie 3: Isolatie van een plat dak kan het best gecombineerd worden met groot onderhoud, bijvoorbeeld als er lekkage is of als het bitumen op is. Ook dan moet er goed op gelet worden voor een juiste dampremmende laag.

Diervriendelijk isoleren

Op dit moment moet je rekening houden met de voorwaarden voor diervriendelijk isoleren als je je dak van buitenaf wilt isoleren. Lees hier meer.

Prijsindicatie
Het isoleren van een schuin dak van een gemiddelde eengezinswoning (76 m² dak, inclusief afwerking met bijvoorbeeld gipsplaten) kost ongeveer € 5.200,- als je het laat doen. De doe-het-zelver betaalt zo’n € 1.100,- aan materialen.

Op milieucentraal lees je meer over daksiolatie en ervaringen met dakisolatie.