Wat is een Energieambassadeur?
Energieambassadeurs zijn bewoners/vrijwilligers die interesse hebben in energie besparen en duurzame energieopwekking en samen met hun buren of wijkgenoten duurzaam aan de slag willen. Ze geven gratis en onafhankelijk advies. Er zijn heel veel verschillende soorten Energieambassadeurs, de meeste zijn ervaringsdeskundig en hebben hun eigen huis al helemaal energiezuinig gemaakt. Er zijn Energieambassadeurs die professionals zijn op het gebied van duurzaamheid en die hun kennis willen gebruiken om andere bewoners te helpen en te laten zien dat energie besparen loont en het opwekken van energie best makkelijk is. Er zijn ook Energieambassadeurs die een groot netwerk hebben in de wijk en dit willen inzetten voor energiebesparing, maar ook idealisten of bewoners die anderzijds hun talenten willen inzetten.

Wat doen de Energieambassadeurs?
Energieambassadeurs in Houten hebben veel kennis over energiebesparing en duurzame energieopwekking van woningen in hun wijk. Zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en ventilatie, daar weten ze het nodige van af. We willen buren, wijk-, buurt- en straatgenoten helpen met het energiezuinig maken van de woning. Dat doen we op heel veel verschillende manieren door bijvoorbeeld het organiseren van informatieve avonden, individueel of in een groep per wijk, over energiebesparing en duurzame energieopwekking. Dat kan een huiskamer bijeenkomst zijn, een individueel gesprek in het energie BespaarCafé, een feest, een bijeenkomst in een buurthuis, een wedstrijd onder de buren, een markt of een inloopavond. Hoe het wordt ingevuld, welke onderwerpen er aan bod komen, welke bewoners kan verschillen. Ook worden er collectieve inkoop acties georganiseerd om bijvoorbeeld in de wijk gezamenlijk zonnepanelen of vloerisolatie aan te schaffen, met een leuke korting! De Energieambassadeurs leren van elkaar en kunnen elkaar om advies vragen.

Wat kan je aan of van hen vragen?
Energieambassadeurs kun je vragen hoe je je huis kunt verduurzamen. Hoe je je huis het beste kunt isoleren. Hoe je je gas- en elektriciteitsrekening kunt verlagen. Hoe je je huis kunt ventileren. Hoe je ongewenste ventilatie oftewel tocht tegengaat. Of er subsidies zijn om je huis te verduurzamen. Hoe je het comfort in huis kunt vergroten. Kortom alle vragen die gerelateerd zijn aan comfortabel en duurzaam wonen. Weet de ambassadeur het niet dan weet hij vaak wel goed door te verwijzen.

Energie BespaarCafé in Houten

In Houten zijn de energieambassadeurs iedere 2e zaterdag van de maand te vinden in het Energie BespaarCafé, waar zij iedereen met vragen te woord staan. Het Energie BespaarCafé vind je vanaf september 2019 in de Bibliotheek Houten-centrum, Onderdoor 158 in Houten en het is geopend van 10.00-14.00 op iedere 2e zaterdag van de maand. Meer lezen? Klik hier.

Energieambassadeur in Houten worden?
Om inwoners van Houten te stimuleren en te helpen bij het verduurzamen van hun woning worden er regelmatig via EnergieRijk Houten mensen opgeleid tot energieambassadeur.
Heb je interesse om Energieambassadeur in Houten te worden dan kun je gegevens opgeven via onderstaand contactformulier: