* Een jaren ‘80 woning verwarmen met een warmtepomp: hoe pak je dat aan?

Tweede warmtepompfietstocht door Houten wederom een succes.

Warmtepompen zijn net tovermachines: warmtepompen halen uit koude buitenlucht warmte om je woning te verwarmen. In Nederland ben je een voorloper als je je bestaande woning met een warmtepomp gaat verwarmen, in Scandinavische landen is een dergelijke installatie heel gebruikelijk. De techniek is dezelfde als in koelkasten en kinderziektes zijn er niet meer. Een voordeel is dat de warmtepomp geen onderhoud nodig heeft. De negatieve berichtgeving dat de apparaten geluidsoverlast geven of bij vorst niet werken, klopt niet. Het grootste probleem is dat huiseigenaren én installateurs in Nederland nog niet gewend zijn aan warmtepompen voor verwarming van de woning.

Dit was ongeveer de boodschap aan de ruim 20 deelnemers aan de warmtepompfietstocht. De belangstellenden bezochten drie jaren ’80 woningen in Houten, die zijn voorzien van een warmtepomp als verwarming. De woningeigenaren hadden elk met hun eigen afwegingen, woonwensen en budget gekozen voor verschillende systemen. In alle drie de woningen was het gewenste resultaat bereikt: de verwarming van de woning is naar tevredenheid en de gasaansluiting is afgesloten.

Het advies voor de aanpak is eenvoudig: werk eerst toe naar een redelijke tot goede isolatie van de woning. Hoe beter de isolatie des te kleiner de capaciteit van de warmtepomp kan zijn. De bezochte woningen zijn grotendeels voorzien van HR++-glas, vloerverwarming, vloerisolatie en een goede kierdichting. Vloerverwarming is overigens voor een warmtepomp niet noodzakelijk. De bezochte woningen zijn alle drie voorzien van zonnepanelen voor het opwekken van de benodigde elektriciteit van de installatie.
Let op: zorg bij isolatie ook voor voldoende ventilatie van de woning.

Een tweede advies betreft de keuze van de installateur: verdiep je in de materie, leer van de ervaringen van anderen en ontdek de vele mogelijkheden. Vindt vervolgens een installateur die met je meedenkt over de best passende oplossing voor jouw woning, de beschikbare ruimte en het budget. Niet alle installateurs hebben kennis over de verschillende mogelijkheden of denken goed met je mee.

Een derde advies is om de gewenste aanpassingen aan de woning planmatig aan te pakken en rekening te houden met mogelijk toekomstige aanpassingen van de woning. Een van de woningeigenaren heeft bijvoorbeeld zijn woning levensloopbestendig gemaakt en gelijktijdig de voorbereidingen getroffen om tot een nul-op-de -meter woning te komen.

Behalve over warmtepompen werden ook ervaringen uitgewisseld over de vele mogelijkheden van isolatie zoals isolerende verf, verschillende uitvoeringen van tochtprofielen, balansventilatie, gebruik van gordijnen en de terugslagklep in het afvoerkanaal van de afzuigkap. Voor vragen over energiebesparing kun je altijd terecht bij het EnergieBespaarCafé van EnergieRijk Houten, elke tweede zaterdag in de maand tussen 10.15-14.00 uur in Café Bibliotheek Houten-centrum.

Op initiatief van Energierijk Houten en De Hoeven Energie werd voor de tweede keer deze rondgang langs de woningen georganiseerd. Zie voor meer informatie ook het verslag van de eerste fietstocht (mei 2019). Heb je vragen naar aanleiding van dit verslag? Stuur ons een email (fietstocht@energierijkhouten.nl).