* EnergieBespaarCafé bestaat 1 jaar

EnergieBespaarCafé Houten bestaat 1 jaar

Een jaar geleden opende wethouder Hilde de Groot het 1e EnergieBespaarCafé. Afgelopen zaterdag werd het 1-jarig bestaan van dit mooie initiatief gevierd. De energieambassadeurs kwamen bijeen om complimenten, dank en een klein presentje uit handen van EnergieRijk Houten in ontvangst te nemen.

Het EnergieBespaarCafé is een initiatief van de energieambassadeurs en EnergieRijk Houten om inwoners van de gemeente Houten te informeren en op weg te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Iedere 2e zaterdag van de maand is het café in de bibliotheek Houten-centrum open om de vragen van bezoekers te beantwoorden.

Waar begin ik met verduurzamen van mijn woning?
De vragen zijn divers: ‘Welke manier van isoleren is het beste?’, ‘Hoe zit het precies met HR++ en triple+ glas?’, ‘Begin ik met vloer- of spouwmuurisolatie?’ en ‘Welke maatregelen verdienen zich het snelste terug?’ Energieambassadeur Frans Versteeg vertelt dat de meest gestelde vraag toch wel is: ‘Hoe meer ik lees over verduurzaming des te onduidelijker wordt het voor me. Waar begin ik met verduurzamen?’ Hij vervolgt: ‘Een open vraag die ons alle ruimte geeft in onze reactie.’

Het nut van het EnergieBespaarCafé
Over de vraag waarom het EnergieBespaarCafé nuttig en belangrijk is binnen de energietransitie in Houten zijn de energieambassadeurs heel duidelijk: ‘Het is belangrijk omdat hier belangstellenden op een laagdrempelige manier onpartijdige informatie krijgen over het verduurzamen van hun huis. Dit kan omdat gemotiveerde energieambassadeurs (die ook vaak ervaringsdeskundig zijn) met hen in gesprek gaan. Het is altijd gezellig en de meeste mensen gaan blij weg, omdat ze wat wijzer geworden zijn of weten hoe ze verder moeten.’

Tip van de energieambassadeur
Voor de lezers van het Houtens Nieuws hebben ze vast een tip. Goede buisisolatie levert jaarlijks een aardgasbesparing op van ca. 3 m3 per meter CV-buis. Er loopt al snel zo’n 20 meter CV-buis alleen al op de zolder van je huis. Dit komt uit op een jaarlijkse besparing van ca. 60 m3 aardgas gelijk aan ongeveer € 50,-. Het isolatiemateriaal kost je eenmalig 15-20 euro. Kortom een terugverdientijd van minder dan een half jaar… Goed voor het milieu en voor je portemonnee! Waar vind je meer rendement?

Meer informatie
Meer tips en informatie over het EnergieBespaarCafé, de collectieve inkoopactie voor isolatiemaatregelen en andere activiteiten van EnergieRijk Houten vind je in de maandelijkse nieuwsbrief (aanmelden) en op de website van EnergieRijk Houten.

EnergieBespaarcafé bestaat 1 jaar