Warmteafgifte

cv-optimalistaieEnergiemaatregelen stap 4 – Warmteafgifte

In de verwarming van onze woning gaat veel energie zitten. Ongeveer 50% van de energierekening bestaat uit de verwarmingskosten. Het kan dus veel energiebesparing en kostenbesparing  opleveren als je je woning op een duurzame en energiezuinige manier kunt verwarmen.

Bij de manieren van verwarming kun je een onderscheid maken tussen Hoge temperatuurverwarming (HT) en Lage temperatuurverwarming (LT). Verder kan er een onderscheid gemaakt worden tussen convectiewarmte en stralingswarmte.

Radiatoren
Veel huizen worden nog verwarmd door middel van het centrale verwarminsgsysteem (CV) met Hoge temperatuur radiatoren. Ambassadeurs van Energierijk Houten kunnen op verzoek ook informatie geven over CV OPTIMALISATIE & waterzijdig inregelen van radiatoren en een metertje leveren waarmee de warmte op alle plekken in huis gemeten kan worden en zo nodig aangepast. Optimalisatie van de CV kan een aardige besparing op de gasrekening tot gevolg hebben.

Vloer/wandverwarming

Infraroodpanelen
Infrarood (IR) panelen kunnen een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming op een bepaalde plek (bijvoorbeeld de zithoek), of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt (bijvoorbeeld de badkamer of een werkplek op zolder die je verder niet verwarmt). Infraroodpanelen als hoofdverwarming is geen gemeengoed. Iedereen kent het comfort van een haard, open vuur en de zon, warmtestraling. Maar weet dat de warmte dan vaak van één kant komt. Wintersporters kennen de stralingswarmte van de zon en ervaren tegelijkertijd dat hun rug, waar de zon niet schijnt, steenkoud kan zijn en dat is niet zo comfortabel. Met infraroodpanelen zijn de verschijnselen soortgelijk. Lagere kamertemperaturen zijn eenvoudig mogelijk bij infraroodpanelen maar dat betekent wel een hogere relatieve luchtvochtigheid. IR panelen hebben helaas niet het fantastische rendement zoals warmtepompen dat kennen. Warmtepompen kunnen elke kWh elektrische energie al snel omzetten in vier of vijf kWh warmte. Infraroodpanelen blijven steken op één kWh warmte! Infrarood panelen vallen daarmee onder de specials.

Tips:
• Als het huis goed geïsoleerd is, dan kan de CV-keteltemperatuur omlaag. Dit zorgt voor een lager gasverbruik, ook bij gebruik van bestaande hoog temperatuur radiatoren.
• Bestaande hoog temperatuur radiatoren kunnen worden vervangen door laag temperatuur radiatoren. Het beste moment om dat te doen is nadat het huis goed geïsoleerd is. Dat voorkomt over-dimensionering.
• Bij een grote verbouwing is wand- of vloerverwarming aan te raden. Met deze verwarming kan met minder energie meer comfort verkregen worden.
• Infraroodpanelen kunnen handig zijn als lokale warmtebron, bijvoorbeeld op werkkamer of zolder. Een infraroodpaneel onder je bureaublad kan je tijdens het werken warm houden.
• Meer lezen over verwarming? Klik hier.