Warmteproductie

Energiemaatregelen stap 5 – Warmteproductie

Voor de verwarming van onze woning en ons water gebruiken we veel energie en deze energie bepaalt voor meer dan de helft de hoogte van onze energierekening. Het loont dus om goed na te denken en duurzame oplossingen in te voeren in de manieren waarop we de warmteproductie in ons huis regelen. Maar dit brengt wel veel vragen met zich mee. Warmtepomp of niet? Nu al van het gas af of niet? De warmteproductie wordt een hot item de komende tijd.

Verwarming woning – Van CV-ketel naar…
Elke gemeente moet in 2021 een warmteplan opstellen waarin aangegeven wordt hoe de warmtevoorziening geregeld wordt in de toekomst, wanneer het gebruik van aardgas stopt. Dit zal de komende decennia leiden tot fundamentele keuzes en ingrijpende veranderingen in de energietransitie vanuit de Rijksoverheid, gemeente en bewoners op het gebied van (een combinatie van) energiedragers, energiebronnen en de bijbehorende infrastructuur. Totdat hier duidelijkheid over is, heeft een particulier een aantal mogelijkheden voor de vervanging van de CV-ketel:

Situatie 1 – voor een beperkt budget
Vervang, wanneer de bestaande hoogrendementsketel (HR) kapot gaat, de ketel voor een nieuwe HR-ketel. Dit is niet de milieuvriendelijkste keuze maar kan een logische stap zijn wanneer je geen grote investeringen wilt doen of wanneer de gemeente collectieve voorzieningen gaat aanleggen.
Bedenk wel dat aardgas de komende jaren duurder gaat worden.

Tip: Als voorbereiding op andere vormen van warmteproductie dan via een CV-ketel, is isoleren een prima maatregel om wel in te investeren.
Tip: Verlaag de watertemperatuur van de HR-ketel na de isolatiemaatregelen naar 55-60 graden: dit kan wel 10% gas besparen.
Tip: Schakel het CV-optimalisatieteam in om de geproduceerde warmte optimaal te benutten.

Situatie 2 – voor een beperkt geïsoleerd huis
In woningen met een normaal of relatief hoog energieverbruik kan een hybride (gas- elektrische) oplossing worden toegepast. Bij een hybride oplossing zorgt een warmtepomp voor lage temperatuurverwarming. Het warme tapwater wordt verwarmd door de HR-ketel en wanneer er een grotere warmtevraag is (bijvoorbeeld voor ruimteverwarming) zal de HR-ketel ook kunnen bijspringen. Een hybride oplossing bestaat daarom uit een HR-ketel, en een binnen- en buitenunit voor het warmtepompdeel.

Situatie 3 – voor een goed geïsoleerd huis
In goed geïsoleerde woningen of woningen met laag energieverbruik kan een volledig elektrische oplossing worden toegepast voor de productie van warm water voor centrale verwarming en tapwater. Dit kan met een warmtepomp – lees hier meer over de warmtepomp. Voor de productie van warmte met een warmtepomp is elektriciteit nodig. Als je nu jaarlijks 1000 m3 gas verbruikt, dan heb je ongeveer een additioneel stroomverbruik van 3400 kWh .
Een volledig elektrische oplossing bestaat uit een warmtepompdeel en een boilervat voor de opslag van warm water.
Een warmtepomp is niet overal de beste optie. Wanneer het warmteplan van de gemeente voor jouw wijk op termijn gaat voorzien in een warmtenet, dan komt jouw investering qua geld, infrastructuur en ruimte voor een warmtepomp gebaseerde verwarmingsinstallatie in een ander daglicht te staan. Voorbeeld: Er komt een warmtenet in de wijk dat hogere temperatuur water gaat aanleveren in plaats van een verzwaarde elektrische infrastructuur die nodig is voor veel warmtepompen.

Verwarming tapwater
Warm water wordt gebruikt in de keuken en de badkamer en komt uit CV ketel of boilervat. Het is handig als de leidingen naar de kranen zo kort mogelijk zijn om warmteverlies te voorkomen. Soms is daarom een klein elektrisch boilertje in de keuken handig.
Verder zijn er diverse maatregelen mogelijk om de warmtevraag te beperken:

• watersparende douchekop;
• warmteterugwinning uit douchewater;
• douche wtw of een upfall-shower (bij badkamer renovatie).