Energie-advies voor monument of woning vóór 1940

Het verduurzamen van een oude en/of monumentale woning is een uniek proces. Niet alle maatregelen zijn even eenvoudig door te voeren als bij nieuwere woningen. Het kan daardoor soms lastig zijn om een goed idee te krijgen van wat er mogelijk is en waarmee te beginnen. Daar staat tegenover dat er juist bij oudere woningen grote winst valt te behalen met bepaalde verduurzamende en besparende maatregelen.

Een energie-advies van een deskundige die samen met jou de woning bekijkt en je een indicatie geeft van wat mogelijk is en welke besparingen gedaan kunnen worden, helpt je hierbij op weg. (Lees hier het ervaringsverhaal van de bewoners van een gemeentemonument in Schalkwijk en het voordeel dat zij hadden bij een energie-advies).

Vouchers energie-advies voor monumenten
In 2020 heeft gemeente Houten via de RRE subsidie (ReductieRegeling Energiegebruik) 50 vouchers van €100,- beschikbaar voor een energie-advies voor monumenten en woningen van vóór 1940 in de gemeente Houten. De monumenten en woningen dienen een woonfunctie te hebben en door de eigenaars bewoond te zijn om aan deze regeling deel te kunnen nemen.

Energieadvies aan huis
Voor het energie-advies komt een adviseur bij je thuis, waarbij hij/zij de Corona-veiligheidsmaatregelen van het RIVM volgt. De adviseur kijkt naar de kenmerken van jouw woning en naar de samenstelling van jouw huishouden en vraagt naar jouw wensen.

Na het gesprek krijg je inzicht in:

 • isolatie
 • energieverbruik
 • energieopwekking

Het advies bestaat uit:

 • voorstel voor energiebesparende maatregelen
 • stappenplan in welke logische volgorde deze het beste uit te voeren zijn
 • globale kosten
 • mogelijkheden voor financiering.

Je kunt zo zelf duurzame maatregelen afwegen en stappen zetten.

Kosten en subsidie
Een advies kost € 275. Met een voucher kun je €100 terug vragen bij de gemeente Houten nadat je het energie-advies ontvangen hebt.

Welke adviseur?
De voucher voor het Energieadvies is geldig bij door ons vooraf geselecteerde energie-adviseurs. Je kunt het Energie-advies aan huis rechtstreeks bij een van deze energie-adviseurs aanvragen. Op dit moment kan je kiezen uit twee energie-adviseurs om gebruik te kunnen maken van de subsidie voor energie-advies aan huis. Dit zijn:

Deze twee bedrijven voldoen aan een aantal criteria, zoals dat het bedrijf:

 • (basis)kennis van bouwkunde en installaties heeft
 • kwaliteit levert
 • onafhankelijk is (niet gebonden aan leverancier van bepaald product).

Je bent vrij om zelf uit deze adviseurs te kiezen. Zie daarvoor de omschrijving die het meest aanspreekt. Je kunt een afspraak maken door het gekozen bedrijf te mailen o.v.v. voucher energie-advies. De betreffende energie-adviseur neemt dan contact op.

Interesse?
Je kan een voucher reserveren via deze link (of aanmeldknop hier onder). Na opgave krijg je binnen een week een bevestiging of je wel/niet een voucher ontvangt. Vouchers worden toegekend op volgorde van aanmelding. Uiteraard zal je woning aan de criteria moeten voldoen. Aanvragen kan tot 31 oktober 2020. Als eerder het maximale aantal bereikt is, zal de aanvraagperiode eerder sluiten.

Inwisselen van de voucher kan tot uiterlijk 28 februari 2021 via de gemeente Houten. Hiertoe neem je contact op met de gemeente via duurzaam@houten.nl. Het energie-advies en de factuur dient bijgesloten te worden.

Samenvattend nog eens alles op een rijtje:

 • Woningen gebouwd vóór 1940 kunnen meedoen. Bedrijfspanden zijn uitgesloten.
 • Aanmelden  (via onderstaande aanmeldknop) voor een voucher van € 100 voor een energie-advies kan tot uiterlijk 31 oktober 2020. Je ontvangt per mail een bevestiging retour.
 • Er zijn maximaal 50 vouchers beschikbaar.
 • Je kiest uit een van deelnemende energie-adviseurs en maakt zelf een afspraak met deze adviseur.
 • Een energie-advies kost € 275 incl BTW.
 • Na afronding kan je tot uiterlijk 28 februari 2021 de voucher inwisselen bij de gemeente Houten via duurzaam@houten.nl met overlegging van de factuur.
VOUCHER AANVRAGEN