Energie-advies voor alle unieke woningen in hele gemeente Houten gebouwd vóór 1975

NB Het aanvragen van de voucher kon tot 1 juli.
Onderstaande informatie dient alleen nog ter informatie voor de bewoners die een voucher hebben aangevraagd.

Het verduurzamen van een oude woning is een uniek proces. Niet alle maatregelen zijn even eenvoudig door te voeren als bij nieuwere woningen. Het kan daardoor soms lastig zijn om een goed idee te krijgen van wat er mogelijk is en waarmee te beginnen. Daar staat tegenover dat er juist bij oudere woningen grote winst valt te behalen met bepaalde verduurzamende en besparende maatregelen.

energie-advies monumentenEen energie-advies van een deskundige die samen met jou de woning bekijkt en je een indicatie geeft van wat mogelijk is en welke besparingen gedaan kunnen worden, helpt je hierbij op weg. (Klik op het plaatje van het huis hiernaast om het ervaringsverhaal van de bewoners van een gemeentemonument in Schalkwijk te lezen over het voordeel dat zij hadden bij een energie-advies).

Energieadvies aan huis
Voor het energie-advies komt een adviseur bij je thuis, waarbij hij/zij de Corona-veiligheidsmaatregelen van het RIVM volgt. De adviseur kijkt naar de kenmerken van jouw woning en naar de samenstelling van jouw huishouden en vraagt naar jouw wensen.

Na het gesprek krijg je inzicht in:

 • isolatie
 • energieverbruik
 • energieopwekking

Het advies bestaat uit:

 • voorstel voor energiebesparende maatregelen
 • stappenplan in welke logische volgorde deze het beste uit te voeren zijn
 • globale kosten
 • mogelijkheden voor financiering.

Je kunt zo zelf duurzame maatregelen afwegen en stappen zetten.

Kosten en subsidie
Een advies kost € 275. Met een voucher kun je €100 terug vragen bij de gemeente Houten nadat je het energie-advies ontvangen hebt.

Welke adviseur?
De voucher voor het Energieadvies is geldig bij door ons vooraf geselecteerde energie-adviseurs. Je kunt het Energie-advies aan huis rechtstreeks bij een van deze energie-adviseurs aanvragen. Op dit moment kan je kiezen uit twee energie-adviseurs om gebruik te kunnen maken van de subsidie voor energie-advies aan huis. Dit zijn:

Deze twee bedrijven voldoen aan een aantal criteria, zoals dat het bedrijf:

 • (basis)kennis van bouwkunde en installaties heeft
 • kwaliteit levert
 • onafhankelijk is (niet gebonden aan leverancier van bepaald product).

Je bent vrij om zelf uit deze adviseurs te kiezen. Zie daarvoor de omschrijving die het meest aanspreekt. Je kunt een afspraak maken door het gekozen bedrijf te mailen o.v.v. voucher energie-advies. De betreffende energie-adviseur neemt dan contact op.

Voucher inwisselen?
Inwisselen van de voucher kan tot uiterlijk 1 september 2021 via de gemeente Houten. Voorafgaand aan deze datum moet het gesprek en de rapportage dus hebben plaatsgevonden. Hiertoe neem je contact op met de gemeente via duurzaam@houten.nl. Het energie-advies en de factuur dienen bijgesloten te worden.

Samenvattend nog eens alles op een rijtje:

 • Alle unieke woningen en monumenten gebouwd vóór 1975 in de gehele gemeente Houten (Houten, Eiland van Schalkwijk, ‘t Goy en buitengebied noord)  en monumenten. Bedrijfspanden zijn uitgesloten.
 • Je kiest uit een van deelnemende energie-adviseurs en maakt zelf een afspraak met deze adviseur.
 • Een energie-advies kost € 275 incl BTW.
 • Na afronding kan je tot uiterlijk 1 september 2021 de voucher inwisselen bij de gemeente Houten via duurzaam@houten.nl met overlegging van de factuur.