* Waarom is het goed om je dak te isoleren?

*Waarom is het goed om je dak te isoleren?

EnergieRijk Houten vroeg een van de energie-ambassadeurs om hier een antwoord op te geven. Lees in dit stuk waarom het goed is om je dak te isoleren en waar je op moet letten als je plannen gaat maken om dit te (laten) doen.

Veel mensen vragen zich af waarom ze hun dak zouden isoleren als ze toch alleen in de huiskamer stoken. Hoe zouden ze dan warmte kunnen verliezen door het dak?
Als je je comfortabeler wilt wonen, dus als je wilt dat de warmte in je huis blijft, vooral in de woonkamer maar ook in de rest van je huis, is het van belang om de buitenschil van je huis te isoleren. Stel je een theemuts voor die de inhoud van de theepot warm houdt: zo houdt een goed geïsoleerde buitenschil van je huis de binnenkant warm.

Hoe gaat dan precies de warmte verloren via het dak?
Op het dak gaat warmte verloren door twee oorzaken Geleiding en convectie. Convectie is stroming van warme lucht door naden en kieren naar buiten, tocht of trek of ongecontroleerde ventilatie of hoe je het maar noemen wilt. Met warmte-isolatie bestrijdt je vaak beide oorzaken van warmteverlies. Door het dak te isoleren en naden en kieren te dichten bestrijd je zowel het warmteverlies via geleiding als via convectie. In het filmpje ‘De zin en onzin van isoleren’, met achtergronden over isolatie vertelt Fans Versteeg nog meer over de buitenschil en het warmteverlies via het dak: a. minuut 3.30-6.30.

Wat levert een goed geïsoleerd dak me dan precies op?
Hoe meer warmte je binnenhoudt, hoe comfortabeler het voelt in huis. Daarnaast is natuurlijk ook zo dat met een goed geïsoleerd huis je minder energie hoeft te verbruiken om het huis warm te stoken en dat scheelt in CO2 uitstoot en heeft ook een verlaging van je energierekening tot gevolg. Deze besparing is misschien wel minder hoog dan sommige websites je voorrekenen.
Toch is het zinvol om de isolatie van je dak te overwegen, en de volgende tips en opmerkingen zou je daarin mee kunnen nemen:

Wat het dak anders maakt dan gevel, glas en vloer is dat:

1) Je er relatief veel van hebt, zeker bij een schuin dak (grootste oppervlakte – dus veel warmteverliespotentie).

2) Het dak ‘kijkt’ naar de hemel en wordt zeker bij een onbewolkte hemel kouder dan de lucht (denk aan het dak van een auto, bij heldere hemel komt er al rijp op, terwijl het nog boven nul is). Oftewel in de winter is het temperatuurverschil met buiten vrij hoog (groot temperatuurverschil – dus een hoge warmteverliespotentie).

3) Naden en kieren op zolder blijven vaak onopgemerkt. Want er vliegt warme lucht door de naden en kieren naar buiten en dat merk je niet (hoge warmteverliespotentie). Denk aan de ruimte langs de afvoerpijp van de CV, weinig CV installateurs maken dat goed dicht. Denk aan naden en kieren bij de nokbalk of de aansluiting van het dak op de verdiepingsvloer. Gebruik evt. wierook om luchtstromen zichtbaar te maken. Hier wat aan doen is een ‘Quick Win’.

4) Zet niet gedachtenloos een klepraam open of op een kier op zolder. Je wordt er arm van…. “Ventileer vooral daar waar je bent en niet daar waar je niet bent!”

Waar moet ik op latten als ik mijn dak wil (laten) isoleren?
1) Check je dak en kijk of en zo ja wat voor isolatie er al aanwezig is om te bepalen hoeveel en wat voor isolatiemateriaal bij jouw dak en woonwensen passen. Check naast je dak de bouwbrochure of bouwtekeningen van het dak, daar vind je vrijwel altijd de aangebrachte warmte-isolatie in terug. De warmteweerstand, een Rd of Rc-waarde, wordt vaak vermeld.

2) Informeer je wel goed over vochtproblemen die kunnen ontstaan door het aanbrengen of juist niet aanbrengen van een folie als onderdeel van de dakisolatie.

Waar kan ik meer informatie vinden als ik meer wil weten over de kosten, de besparingen, de materialen en de mogelijkheden?
Via www.verbeterjehuis.nl krijg je reële info over de kosten, de besparingen, opbrengsten, materialen en plan van aanpak.

Maar neem vooral ook contact op met de energieambassadeurs van EnergieRijk Houten als je meer wilt weten over het waarom en hoe van dakisolatie. Je kunt online 24/7 een verzoek indienen voor een telefonisch gesprek met of zonder video en je wordt dan binnen 48 uur gebeld.