* Warmte-isolatie in de zomer?

Een goed geïsoleerd huis houdt inde winter de kou buiten en de warmte binnen. Maar daar hebben we met deze warme zomerse dagen weinig aan. We hebben meer behoefte aan het omgekeerde: een koel huis! Aan energieambassadeur Frans Versteeg stelden we de vraag of in de zomer het omgekeerde ook geldt: zorgt warmte0isolatie in de zomer voor een koeler huis?

Frans: Ja zeker, warmte-isolatie houdt de stroming van warmte tegen en dat werkt twee kanten op. Slecht geïsoleerde huizen hebben in de zomer de neiging om heel snel op te warmen. De zolder waar de zon op staat te bakken heeft het meest te lijden. Zonnepanelen hebben wat dat betreft een leuk bijeffect. Ze werken als een parasol! En daardoor verminderen ze de opwarming van de zolder.’

Maar worden goed geïsoleerde huizen dan niet meer zo warm? ‘Helaas gebeurt dat toch, al gaat het misschien wat langzamer. Hoe zit dat? Door het dak, de vloer en de gevel komt de warmte veel moeilijker binnen door de goede warmte-isolatie. Maar de buitenschil bevat ook glas. En glas laat de warmtestraling van de zon vrij goed door, ook bij HR++ en HR+++ beglazing, maar de opgewarmde spullen binnen achter het glas kunnen hun warmte niet kwijt! Terugstralen naar buiten lukt niet omdat het glas binnen niet transparant is voor de warmtestraling van de warme spullen binnen. Op dit principe werken broeikassen! Leuk voor de tuinder maar niet voor de bewoner. Is de warmtestraling eenmaal door het glas binnengekomen dan raak je het niet meer kwijt.

Kortom: Goed geïsoleerde huizen warmen langzaam op en slecht geïsoleerde huizen snel. Wil je met een goed geïsoleerde maar ook een slecht geïsoleerde woning de warmtestraling uit het huis weren zorg ervoor dat de zonnestraling buiten geweerd wordt. Binnenzonwering is dus veel minder effectief. Daarom zie je in een land als Oostenrijk vaak grote overstekken aan de karakteristieke gebouwen die de zon ‘s zomers als die hoog staat, van de ramen houdt. Zorg voor zonwering met rolluiken buiten, screens buiten, lamellen buiten of leibomen die het glas in de schaduw zetten. Zonwering binnen helpt niet of nauwelijks omdat de warmte al binnen is! Als de warmte binnen is, heeft warme lucht helaas de neiging op te stijgen, weer naar die zolder…

Voor alle huizen geldt dan ook in warme perioden: probeer ‘s nachts als de temperatuur buiten lager is dan binnen, te luchten door ramen tegen elkaar open te zetten maar ook boven ramen te openen dan kan de schoorsteenwerking zich doen gelden. Zeker als het windstil is, is die werking van harte welkom. De warmte vliegt door het zolderraam eruit als er koele luchtaanvoer is van de lagere verdiepingen.
Dan koelt het huis af voor de volgende warme dag die zich aandient.