Warmteproductie

Mijn huis – stap 5 – Warmteproductie

Voor de meeste woningen bepaalt de verwarming een belangrijk deel van de energiekosten. De warmteproductie is een hot item vanwege het beleid dat erop gericht is dat alle woningen uiteindelijk van het gas af gaan.
Het loont dus om goed na te denken als we een duurzame oplossing zoeken voor de wijze waarop we de warmteproductie in ons huis regelen.
Vragen daarbij zijn o.a.
– Warmtepomp of niet en zo ja, welke?
– Nu al van het gas af of (nog) niet?

Verwarming woning. Van CV-ketel naar…
Nu gas zijn langste tijd heeft gehad, zullen huiseigenaren (particulieren zowel als woningcorporaties) de komende jaren fundamenteel andere keuzes moeten maken. Vooralsnog heeft een particulier een aantal mogelijkheden voor de vervanging van de CV-ketel:

1. Vervangen van de oude ketel (VR of HR) door een nieuwe HR ketel.
Dit is niet de milieuvriendelijkste keuze maar kan een logische stap zijn wanneer je geen grote investeringen kunt of wilt doen of wanneer de gemeente voornemens is om uiteindelijk collectieve voorzieningen aan te gaan leggen.
Tip: Verlaag de watertemperatuur van de HR-ketel na de isolatiemaatregelen naar 55-60 graden: dit kan wel 10% gas besparen.
Tip: Schakel het CV-optimalisatieteam in om de geproduceerde warmte optimaal te benutten.

2. Een hybride warmtepomp aanschaffen.
Bij een hybride oplossing zorgt een warmtepomp voor lage temperatuurverwarming. Het warme tapwater wordt verwarmd door de HR-ketel en wanneer er een grotere warmtevraag is dan door de warmtepomp geleverd kan worden, dan zal de HR-ketel kunnen bijspringen. Deze optie kan heel veel gas besparen.

3. Kiezen voor een volledig elektrische oplossing met de warmtepomp.
Deze optie past in goed geïsoleerde woningen en levert warm water voor de verwarming en het tapwater. Het is een prijzige optie en niet in alle situaties goed inpasbaar. Informeer naar eventuele subsidie mogelijkheden.

Meer informatie en alles over het warmtepompen informatieprogramma van EnergieRijk Houten op een rij.

Aardgasvrij verwarmen met een luchtverwarmingssysteem.
In Houten wordt een flink aantal woningen verwarmd met luchtverwarming. Deze woningen bevinden zich in de wijken De Sloten, De Weides, De Velden en De Poorten (+ Lupine Oord).
In tegenstelling tot de meeste woningen in Nederland worden deze woningen niet verwarmd met een ‘normale’ gasgestookte cv, maar met een gasgestookte centrale luchtverwarming. Waar bij een ‘normale’ cv-installatie water door radiatoren wordt gepompt om de ruimtes te verwarmen, wordt bij luchtverwarming warme lucht door kanalen naar de verschillende vertrekken geblazen.
Omdat er steeds meer vragen komen vanuit bewoners over hoe over te gaan op aardgasvrij verwarmen met een luchtverwarmingsinstallatie, hebben energieambassadeurs van EnergieRijk Houten samen met bewoners uit de hierboven genoemde wijken gekeken naar een aantal oplossingen.
In dit informatiedocument worden diverse oplossingen en ervaringen hiermee beschreven.

Verwarming tapwater
Naast de productie van warmte om je huis te verwarmen, moet ook het tapwater (water dat wordt gebruikt in keuken en badkamer) verwarmd kunnen worden. Dit komt uit de CV ketel of een boilervat.

Het is handig als de leidingen naar de kranen zo kort mogelijk zijn om veel warmteverlies te voorkomen. Soms is daarom een klein elektrisch boilertje in de keuken handig.

Tips om de warmwatervraag te beperken:

• Minder warm water gebruiken in de keuken: check hier hoe je dat kunt doen.
• Korter douchen
• Waterbesparende douchekop: check de tips en info op milieucentraal.nl
• Douche met wtw: info van milieucentraal