De laatste tijd hoor en lees je er meer over: biobased isolatiemateriaal. Natuurlijke, duurzame materialen, volledig gemaakt van natuurlijke grondstoffen die ontwikkeld zijn om je huis te isoleren. Deze materialen slaan CO2 op, ze isoleren goed tegen koude, maar daarbij zijn ze ook heel isolerend tegen warmte. Het hele jaar door heb je er dus voordeel van.
Als deze materialen dan ook nog eens lokaal (of in ieder geval in Nederland) verbouwd en verwerkt worden dan is dit al met al een zeer aantrekkelijk perspectief op een duurzame toekomst.
Er zijn verschillende biobased isolatiematerialen met verschillende toepassingen, afhankelijk van de mogelijkheden in je huis, de dikte en isolatiewaarde, je portemonnee en de afwerking.
Biobased materialen zijn niet alleen geschikt om bestaande huizen extra te isoleren, maar kunnen ook toegepast worden in nieuwe bouw. In de uitzending van Tegenlicht (vpro) van 6 oktober jl. ‘Bouwen met de boer’ volgt Tegenlicht pioniers die met natuurlijke, lokale materialen aan de slag gaan als akkerbouwer of in de bouw en zo onderdeel zijn van de materialentransitie – zodat er in de toekomst minder vervuilend beton en staal wordt gebruikt. Hierin zie je ook de BouwBoeren uit Schalkwijk die al enige tijd bezig met het verbouwen van diverse gewassen en het verwerken tot biobased producten.
Wil je graag meer weten over biobased isoleren? Maandag 18 november organiseert EnergieRijk Houten een workshop over dit onderwerp. De voor- en nadelen en mogelijkheden om met biobased materialen je huis te isoleren komen aan bod en je kunt de materialen zien en voelen. Rento Hermanns, Utrechts expert op dit gebied deelt zijn kennis, ervaring en enthousiasme.