Subsidie

Vanaf januari 2021 is er via de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidie beschikbaar voor verduurzamende maatregelen aan je eigen woning via de ISDE regeling. Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren en zakelijke gebruikers subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler, een warmtepomp, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen.

In 2023 is € 350 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.  

LET OP: Je kunt nu al subsidie krijgen bij één gerealiseerde isolatiemaatregel (voorheen was dit bij minimaal twee). Heb je na 2 april 2022 één isolatiemaatregel gerealiseerd dan krijg je tot 15% van de kosten als subsidie terug, mits jouw aanvraag voldoet aan de verder geldende voorwaarden. Bovendien is de termijn waarbinnen je moet aanvragen van één naar twee jaar (24 maanden) gegaan.

DIRECT naar website RVO met alle wijzigingen per 1 januari 2024

* INVESTERINGSSUBSIDIE DUURZAME ENERGIE EN ENERGIEBESPARING (ISDE)

Met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je vanaf nu subsidie ontvangen voor 5 typen isolatiemaatregelen:
-Dakisolatie
-Gevelisolatie
-Spouwmuurisolatie
-Vloer- of bodemisolatie
-Hoogrendements (HR) glas

Een compleet overzicht van de maatregelen, voorwaarden en subsidiebedragen zoals deze op dit moment gelden, vind je op de website van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.

De belangrijkste voorwaarden om in aanmerking voor deze subsidie te komen zijn:
• Je bent zowel eigenaar als bewoner van het huis.
• Bij één uitgevoerde maatregel krijg je tot 15% terug. Combineer je een isolatiemaatregel met een tweede isolatiemaatregel of een investering in een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting? Dan krijg je tot 30% van de totale kosten als subsidie terug. Het loont nu dus al de moeite om te checken wat je nog kunt doen en of je kiest voor één of meerdere verbeteringen aan jouw huis. Let op: De subsidiebedragen worden vastgesteld in euro’s per m² en veranderen jaarlijks. De genoemde percentages geven dus een benadering en er zit een maximum aan.
Op de site van EnergieRijkHouten

• Je vraagt de subsidie maximaal 24 maanden na uitvoering van de eerste (isolatie)maatregel aan.
• Je hebt nog niet eerder een andere subsidie voor dezelfde type(n) isolatiemaatregel(en) ontvangen.

HANDLEIDING aanvragen ISDE subsidie

Meer weten? Lees ervaringsverhalen bewoners
– We hebben een aantal inwoners van Houten gevraagd naar hun ervaring met het gebruik maken van en aanvragen de ISDE subsidie (en/of de energiebespaarlening). Klik hier voor hun verhalen.

Tips:
• Ook voor zakelijke gebruikers, waaronder VvE’s vallen: Zakelijke gebruikers kunnen daarnaast in aanmerking komen voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Bekijk via deze link welke voorwaarden voor zakelijke gebruikers gelden.

• Op de subsidie- en financieringswijzer voor de ISDE van het RVO tref je ook een stappenplan en een rekentool aan voor aanvraag van de subsidie.