De EnergieRijke Slagen

Wat gebeurt er nu in de EnergieRijke Slagen en wat ging er aan vooraf?
Lees het hieronder.

 

 

– eind april is de actie Groene daken in de Slagen gestart
– in maart werden huiskamerbijeenkomsten georganiseerd
– vanaf februari: uitleenmogelijkheid CO2 meter (info en aanmelden scroll omlaag)
– in voorbereiding: informatieavond met inkoopactie isolatie, informatieavond warmtepompen, meer huiskamerbijeenkomsten

Lees meer in de nieuwsbrieven van de EnergieRijke Slagen:
Flyer Groene daken Slagen die eind april in de Slagen verspreid is
maart 2022
februari 2022

Groene daken in de Slagen 

Na een succesvolle informatieavond over groene daken hebben meer dan 50 bewoners zich aangemeld voor een collectieve inkoopactie om in september hun schuur-, garage- en aanbouw daken groen te bedekken met sedum. De komende periode wordt de inkoopactie verder vorm gegeven, zodat er een mooi aanbod met plan op tafel komt te liggen. Wil je een groen dak en heb je je aangemeld voor dit initiatief? Vraag nu vast de subsidie bij de gemeente aan.

EnergieRijke Slagen
Sinds de zomer van 2021 is een aantal bewoners van de Slagen in actie gekomen om te kijken of ze samen konden optrekken om hun buren en andere bewoners van de Slagen te informeren over en te helpen met het verduurzamen van hun huizen.

Jan, Sebastiaan, Annemartine en Robert zijn enthousiast aan de slag gegaan om te kijken wat de wensen en ideeën zijn bij bewoners van de Slagen zijn. Ondertussen hebben buurtbewoners John, Bart, Jan-Aike, Ron, Petra en Jeroen zich ook aangesloten. Zelf hebben ze al best veel gedaan of hebben ze plannen om hun huis aan te pakken en het idee is dat je samen met buren en wijkgenoten die ook nog eens in hetzelfde type huizen (of huizen die in dezelfde tijd gebouwd zijn) wonen, heel goed dingen samen kunt aanpakken.

Waarom? Omdat we samen meer, sneller en goedkoper acties kunnen uitvoeren voor onze huizen en woonomgeving. Waarvoor? Meer comfort in je huis, een lagere energierekening en besparing van energie. En dat is ook nog goed voor het milieu!

Buurtenquête
Om te kijken wat er leeft, wie wat al gedaan heeft, waaraan behoefte is en wat dus goede activiteiten en acties zijn om voor de buurt op te zetten (collectieve inkoopacties voor bepaalde isolatiemaatregelen, informatieavond(en), gezamenlijk onderhoud, groene daken om maar eens wat opties te noemen) was er eerst meer informatie nodig. Daarom heeft het EnergieRijke Slagen-team een enquête gemaakt voor alle bewoners van de Slagen. Van september tot november 2021 zijn ze bij zoveel mogelijk bewoners persoonlijk langs gegaan om zich kort voor te stellen en te vragen of ze de enquête willen invullen.

Uitslag enquête
Heel veel Slagen bewoners hebben de vragenlijst ingevuld. De antwoorden zijn ondertussen verwerkt in een overzichtelijke rapportage. Met de uitkomsten heeft het team meer inzicht in waar de grootste interesse en wens tot actie ligt en daar gaan zij nu concreet mee aan de slag. Lees hier de rapportage.

Interesse in een groen (schuur)dak?
In april krijgen alle Slagen-huizen een flyer in de bus met meer informatie over het plan om samen zoveel mogelijk schuur-, carport- en aanbouwdaken te vergroenen in de Slagen. Laat voor 25 april weten via deslagen@energierijkhouten.nl of je interesse hebt om meer hierover te weten en misschien wel mee te doen. Op 25 april organiseren Petra, Annemartine en Jeroen een online vragenuurtje om meer informatie te geven en het plan samen verder vorm te geven.

CO2 meter lenen?
Een eerste actie is al in beweging gezet. Er is vanaf nu een CO2-meter beschikbaar in de wijk. Hiermee kan je in je eigen huis de CO2-waardes en het vochtgehalte meten om zo een idee te krijgen hoe het zit met de ventilatie en luchtkwaliteit in je huis. Lees hier meer informatie over CO2 meten in je huis.

Je kan de meter lenen voor een periode van 1 week. Neem hiervoor contact op met Jan Akkerman door te bellen of te appen via 06-37612208. Of meld je aan via het aanmeldformulier.
AANMELDFORMULIER uitleen CO2 meter

Meer weten over de EnergieRijke Slagen? Aansluiten bij het team? Andere vragen? Mail naar: deslagen@energierijkhouten.nl