EnergieRijke Slagen

De EnergieRijke Slagen

Samen met de buren huizen verduurzamen, isoleren en meer energie besparen.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van de EnergieRijke Slagen en EnergieRijk Houten? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

EnergieRijke Slagen
Sinds de zomer van 2021 is een aantal bewoners van de Slagen in actie gekomen om te kijken of ze samen konden optrekken om hun buren en andere bewoners van de Slagen te informeren over en te helpen met het verduurzamen van hun huizen.

Jan, Annemartine, John, Bart, Jan-Aike en Petra zijn enthousiast aan de slag gegaan om te kijken wat de wensen en ideeën zijn bij bewoners van de Slagen zijn. Zelf hebben ze al best veel gedaan of hebben ze plannen om hun huis aan te pakken en het idee is dat je samen met buren en wijkgenoten die ook nog eens in hetzelfde type huizen (of huizen die in dezelfde tijd gebouwd zijn) wonen, heel goed dingen samen kunt aanpakken.

Waarom? Omdat we samen meer, sneller en goedkoper acties kunnen uitvoeren voor onze huizen en woonomgeving. Waarvoor? Meer comfort in je huis, een lagere energierekening en besparing van energie. En dat is ook nog goed voor het milieu!

Wat gebeurt er nu in de EnergieRijke Slagen en wat ging er aan vooraf?
De EnergieRijke Slagen bewoners Annemartine en Petra zijn aan het inventariseren wat het volgende gezamenlijke plan wordt.
Wil je alsnog sedum op je dak omdat je de vorige ronde hebt gemist? Of ben je vooral geïnteresseerd in de opvang en/of afvoer van regenwater in je tuin?
Laat het aan de EnergieRijke Slagen weten en wie weet zijn jullie binnenkort samen jullie wijk verder aan het vergroenen!
Reacties of vragen kun je mailen naar groenedakenslagen@gmail.com

CO2 meter lenen?
Er is in de Slagen een CO2-meter beschikbaar in de wijk. Hiermee kan je in je eigen huis de CO2-waardes en het vochtgehalte meten om zo een idee te krijgen hoe het zit met de ventilatie en luchtkwaliteit in je huis. Lees hier meer informatie over CO2 meten in je huis.

Je kan de meter lenen voor een periode van 1 week. Neem hiervoor contact op met Jan Akkerman door te bellen of te appen via 06-37612208. Of meld je aan via het aanmeldformulier.
AANMELDFORMULIER uitleen CO2 meter

De informatieavond over isolatie
Bijna 50 Slagen bewoners luisterden op 17 oktober 2022 naar de diverse presentaties en bewonerservaringen.Lees hier de presentaties en informatie terug per programmaonderdeel:

Welkom, agenda en introductie EnergieRijk en de EnergieRijke Slagen door Jan Aike Noordermeer
Ervaring bewoner uit de Slagen, Paul Bossenbroek
Presentatie: De zin en onzin van isoleren door energie-ambassadeur Frans Versteeg
Ervaring bewoner uit de Slagen en energie-ambassadeur Jan Akkerman
Kort overzicht subsidies en leningen voor isolatiemaatregelen door Bart Keijl
Informatie over de collectieve inkoopactie Heel Houten Isoleert door Mick Zwart

– 24 september belegden 43 Slagen bewoners hun (garage/carport/uitbouw)dak met sedum, ze sloten af met een gezellige borrelbijeenkomst voor alle Slagen bewoners op het veld van de Muntslag
– in maart werden huiskamerbijeenkomsten georganiseerd
– vanaf februari: uitleenmogelijkheid CO2 meter (info en aanmelden scroll omlaag)
– in voorbereiding: informatieavond warmtepompen, meer huiskamerbijeenkomsten

Lees meer in de nieuwsbrieven van de EnergieRijke Slagen:
Flyer Groene daken Slagen die eind april in de Slagen verspreid is
maart 2022
februari 2022

Groene daken in de Slagen 

Na een succesvolle informatieavond over groene daken hebben meer dan 50 bewoners zich aangemeld voor een collectieve inkoopactie om in september hun schuur-, garage- en aanbouw daken groen te bedekken met sedum. Gedurende de zomer werden de inkoopactie en de praktische uitrol verder vorm gegeven. Resultaat: Eind september legden (of lieten leggen) 43 Slagen bewoners hun (garage/carport/uitbouw)dak  met sedum.

Dit haalde zelfs de voorpagina van ‘t groentje op 28 september. Klik hier.
Omroep Houten kwam langs en maakt er een filmpje van:

Buurtenquête
Om te kijken wat er leeft, wie wat al gedaan heeft, waaraan behoefte is en wat dus goede activiteiten en acties zijn om voor de buurt op te zetten (collectieve inkoopacties voor bepaalde isolatiemaatregelen, informatieavond(en), gezamenlijk onderhoud, groene daken om maar eens wat opties te noemen) was er eerst meer informatie nodig. Daarom heeft het EnergieRijke Slagen-team een enquête gemaakt voor alle bewoners van de Slagen. Van september tot november 2021 zijn ze bij zoveel mogelijk bewoners persoonlijk langs gegaan om zich kort voor te stellen en te vragen of ze de enquête willen invullen.

Uitslag enquête
Heel veel Slagen bewoners hebben de vragenlijst ingevuld. De antwoorden zijn ondertussen verwerkt in een overzichtelijke rapportage. Met de uitkomsten heeft het team meer inzicht in waar de grootste interesse en wens tot actie ligt en daar gaan zij nu concreet mee aan de slag.
RAPPORTAGE Slagen-enquête

Meer weten over de EnergieRijke Slagen? Aansluiten bij het team? Andere vragen? Mail naar: deslagen@energierijkhouten.nl