overige vragen

Overige veelgestelde vragen

Met de hieronder genoemde veelgestelde vragen en antwoorden proberen we over een aantal kwesties meer verduidelijking en informatie te geven. Kijk ook eens op de pagina’s met veelgestelde vragen over warmtepompen, isolatie en zonnepanelen.

Vraag: Waarom zijn infrarood panelen niet aan te raden als hoofdverwarming?
• IR panelen zijn alleen geschikt als bijverwarming, niet als hoofdverwarming. Voor toepassing als hoofdverwarming is een ‘passief huis’ nodig.
• Infrarood (IR) panelen zijn weliswaar goedkoper in aanschaf dan een warmtepomp maar in gebruik veel duurder: binnen een paar jaar zijn de totale kosten van een goed geïnstalleerde warmtepomp lager dan van IR panelen.
• Infrarood panelen leveren netto geen besparing van elektricitieit op, dit in tegenstelling tot een warmtepomp.
• Bij massale toepassing van IR panelen als hoofdverwarming zullen deze voor een gigantische overbelasting van het stroomnet zorgen.
• IR panelen kunnen aangeraden worden als bijverwarming bij uitzonderlijk lage temperaturen of op moeilijk bereikbare plaatsen.
Let op:
Wat voor IR panelen geldt, is ook van toepassing op elektrische straalkachels, heteluchtkachels, matjes onder vloerbedekking, ‘dingen in het stopcontact’, kortom alles wat het rendement van het opgenomen vermogen niet vergroot.

Vraag: Waarom zou ik vooral inzetten op PV/zonnepanelen en minder op zonnecollectoren?
Je benut de vierkante meters dak energetisch slimmer met PV panelen en de salderingsregeling die de komende jaren nog van kracht is. Dit levert financieel voordeel op.

Wil je meer weten dan kan het interessant zijn om een thema-avond bij te wonen over een van de energiemaatregelen die regelmatig door EnergieRijk Houten worden georganiseerd. Ook worden er workshops gegeven die dieper op bepaalde zaken ingaan.

Via de website van Milieucentraal kun je over alle energiemaatregelen ook meer informatie vinden.