Spouw of gevel

Mijn huis – Stap 2 – Isolatie: Spouwmuur of gevel

Behalve via de ramen kan er ook veel warmte via de gevel verdwijnen; met name bij gevels zonder spouw of met een beperkte spouw. Spouwmuurisolatie is bij woningen met een spouw vaak een relatief eenvoudige, niet al te dure maatregel waar veel energiebesparing en comfort mee te bereiken is. Isoleren of na-isoleren komt vaak neer op het (verder) vullen van de bestaande spouw met PUR of UF-schuim, met gecoate EPS-korrels met lijm of met minerale wol vlokken (glas- of steenwol). Het is belangrijk om te weten hoe breed de spouw is, of er obstakels zijn en of er al isolatie materiaal in verwerkt is. Raadpleeg een gerenommeerd (bij de VENIN aangesloten) bedrijf om na te gaan wat de situatie is bij jouw woning – kijk hier voor een keuzehulp voor isolatie en een tabel met specifieke informatie aan over spouwmuuronderzoek van een aantal huizen in Houten-noord.

Onderstaande tabel geeft kosten voor de diverse soorten spouwmuur isolatie aan (* kosten bij benadering – materiaal en aanbrengen ervan):

TypeSpecificatiesKosten* per m²
PUR of UF-schuim 25-30 €/m²
Gecoate EPS-korrels met lijm20-25 €/m²
Minerale wol vlokken (glas- of steenwol)15-20 €/m²

Andere mogelijkheden om de muren te isoleren kunnen zijn om aan de binnenkant en/of de buitenkant isolatiemateriaal aan te brengen. Deze methodes worden minder toegepast vanwege de impact van de ingreep en de daarmee gepaard gaande kosten. Voor huizen zonder spouw zou dit wel de enige mogelijkheid zijn. Isolatie van de gevel aan de binnenzijde kan met platen tegen de binnenmuur. Dat is wel riskant en moet professioneel aangepakt worden, want het risico op vochtproblemen is anders groot.

De andere mogelijkheid is gevelisolatie aan de buitenkant, waarbij er
A. een nieuwe gevel tegen de huidige gevel aan geplaatst wordt of
B. het buitenste deel van de gevel vervangen wordt door een nieuwe gevel, denk aan bakstenen die vervangen worden door isolatie en een andere afwerking of
C. de gevel er compleet uit gaat en wordt vervangen door een prefab gevel.

Let op:
* Op dit moment moet je rekening houden met de voorwaarden voor diervriendelijk isoleren als je spouwmuur wil (na)isoleren. Lees hier meer.
• Er is discussie gaande over de mogelijke gezondheidsrisico’s bij de toepassing van PUR – zie ook onze opmerkingen over certificering.
• Voor tussenwoningen is er winst te behalen als ook de buren hun muren isoleren, vooral bij isolatie aan de buitenzijde. Dan wordt het goedkoper en bij gevelisolatie aan de buitenzijde blijft de uitstraling van de woningen hetzelfde.