EnergieVoorbeeld Woningen

Wil je bezig gaan met het verduurzamen van je woning, maar weet je niet precies hoe te beginnen of wat er allemaal mogelijk is? Wil je grote stappen doen of liever klein beginnen? Vind je het handig om te weten hoeveel je met een bepaalde maatregel kunt besparen en wat precies al die termen betekenen? En bovenal: zou je het fijn vinden als je een concreet voorbeeld hebt van een soortgelijk huis? Check dan de EnergieVoorbeeldWoningen!

Is er van jouw type huis een EnergieVoorbeeld Woning?

Via deze link kun je een lijst downloaden met een beknopt overzicht van alle EnergieVoorbeeldWoningen en Inspiratiewoningen (adressen en de uitgevoerde maatregelen en overige beschikbare info). Via de kaart vind je de volgende informatie:

Op onderstaande kaart vind je de 40 EnergieVoorbeeldWoningen (EVW) die zijn onderzocht en waarvan een adviesrapport is gemaakt (oranje huisje).

Daarnaast vind je op de kaart ook inspiratiewoningen: woningen waaraan al veel is gedaan om energiezuiniger te worden (bijvoorbeeld nul op de meter, warmtepompen of een pakket van verduurzamende maatregelen richting all-electric). De bewoners vertellen graag hun verhaal ter inspiratie (groen huisje).

Klik op het huisje voor het adviesrapport voor desbetreffende woning. Met de foto van het huis kun je zien of jouw huis van het zelfde type is. Ook wordt aangegeven in welke andere straten huizen staan van hetzelfde type huis. Bovendien is bij een aantal van deze woningen een verslag toegevoegd van de (vervolg)acties van de bewoners naar aanleiding van de rapportage.

Wat zijn EnergieVoorbeeldWoningen?
Voor totaal 40 verschillende typen woningen (die weer gelijk zijn aan minstens tien tot tientallen woningen van hetzelfde type, op verschillende plaatsen in Houten) zijn de mogelijkheden onderzocht om de woning te verduurzamen.

Adviesrapport
-Van de bevindingen zijn rapportages gemaakt waarin de verschillende opties staan vermeld met betrekking tot de besparingen die mogelijk zijn, bij een enkele wat ze bij benadering kosten en – niet onbelangrijk – wat het oplevert aan comfort.
-Bij woning 1 t/m 9 en nr. 20 is de woning onderzocht in de staat zoals deze was op het moment van het onderzoek. Bij de overige woningen is bij het onderzoek uitgegaan van de originele bouwtekeningen. Het kan dus zijn dat op de foto al zonnepanelen zijn te zien, terwijl in de rapportage nog wordt geadviseerd deze te plaatsen.
-Er zijn geen energielabels opgenomen in de beschrijvingen en adviezen. Het energielabel kijkt namelijk niet alleen naar de isolatie van het huis, maar ook naar duurzame energieopwekking. Voorbeeld: met veel zonnepanelen behaal je makkelijk een hoger energielabel, ook al is de schil van het huis dan bijvoorbeeld nog niet of niet optimaal geïsoleerd.
-De in de rapportages genoemde bedragen en besparingen zijn zo goed mogelijk ingeschat, maar tegelijkertijd indicatief. Dit komt omdat de daadwerkelijke besparingen ook afhangen van zaken als de samenstelling van het huishouden, het bewonersgedrag, etc. Daarnaast zijn de genoemde investeringen gebaseerd op marktprijzen, die ook weer kunnen verschillen al naar gelang de uitvoering, de aannemer/installateur en specifieke omstandigheden; bovendien kunnen ze veranderen in de loop van de tijd

Het EnergieVoorbeeldWoningen (EVW) project is uitgevoerd door EnergieRijk Houten en mede mogelijk gemaakt door het DuurzaamheidsFonds Houten.
Lees hier alles over de uitgangspunten van dit project.