EnergieRijke Sloten

EnergieRijke Sloten

Samen met de buren huizen verduurzamen, isoleren en meer energie besparen

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van de EnergieRijke Sloten en EnergieRijk Houten? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief

 

Aardgasvrij met luchtverwarming?
Een werkgroepje met bewoners uit de Sloten en andere wijken en energieambassadeurs heeft gewerkt aan het verzamelen van informatie over hoe je aardgasvrij kunt verwarmen als je huis is voorzien van een luchtverwarmingssysteem.
We weten dat er naast huizen in de Sloten ook huizen met luchtverwarming zijn in de Weides, de Velden en de Poorten (+ de Lupine-oord).
De informatie en mogelijke oplossingen zijn nu verwerkt in een overzichtelijk informatiedocument.
Lees of download het document hier: INFO AARDAGASVRIJ VERWARMEN MET LUCHTVERWARMING

Eerder in de Sloten:
De Warme Winteractie voor jouw huis in de Sloten is afgelopen. De 3 inkoopacties die we als wijkgenoten samen kunnen doen om onze huizen duurzamer te maken en te onderhouden, hebben heel wat aanmeldingen opgeleverd.

Heb je nog interesse voor een collectieve aanbieding voor HR++ glas of meer weten over bodemfolie en vloerisolatie? Kijk dan ook eens bij de collectieve inkoopactie Heel Houten Isoleert van EnergieRijk Houten.

Onze vraag ‘Vul jij ook onze buurt-enquête in?’ heeft 102 ingevulde enquêtes opgeleverd! Een mooi resultaat. De uitkomsten zijn verwerkt en kun je hieronder lezen via de knop. Binnenkort hopen we je dan ook te kunnen informeren over acties die we met en voor de buurt willen gaan doen.

Rapport met uitkomsten enquête Sloten

 

23 september burendag in de Sloten. We sloten aan bij het buurtfeest bij het Bouwhuys  met het mobiele EnergieBespaarCafé. We gingen in gesprek over de enquête en andere duurzame buurtzaken. Het was gezellig! Binnenkort meer nieuws voor bewoners van de Sloten.

Nieuwe EnergieRijke Sloten bewoners gezocht! Wil je meedoen/meehelpen?

Wij willen heel graag verder met het verduurzamen van onze wijk en daarvoor zijn we opzoek naar versterking van ons team. We kunnen allerlei interesses en talenten gebruiken.
– Wil jij je verdiepen in de mogelijkheden voor onze wijk om van het aardgas af te gaan?
– Vind jij het leuk om inkoopacties of bijeenkomsten te organiseren?
– Heb jij talent voor het bedenken of het promoten van nieuwe activiteiten?

Techneuten, verbinders, ondernemende types, iedereen is welkom! Dus wil jij je ook inzetten voor een duurzame wijk, of heb je nog vragen, stuur ons dan een mail.

EnergieRijke Sloten: wat is er al gebeurd?
Halverwege 2020 zijn de eerste stappen gezet om een gerichte wijkaanpak te organiseren om bewoners van de Sloten te informeren over de verduurzaming van woningen in hun wijk.

Een groepje vrijwilligers die allen in de Sloten wonen, Anja, Jessica en Roel hebben actie ondernomen speciaal voor de inwoners van de Sloten.  Ze willen zich inzetten voor het energiezuiniger maken van de huizen in de eigen wijk en voor het gezamenlijk aanpakken van onderhoud aan de huizen in de Sloten.

Inkoopacties winter 2021
In de winter van 2020-2021 organiseerde het EnergieRijk Sloten team vier collectieve inkoopacties speciaal voor hun wijk: voor HR++glas, bodemfolie, asbestvrij kruipruimteluik en vervanging gevelpanelen. Zo’n 40 bewoners lieten een of meer maatregelen uitvoeren. De flyer die ze toen gebruikten, vind je hier.

De drie voorjaars inkoopacties in 2022:
Het enthousiasme uit de buurt en het resultaat van de inkoopacties van winter 2021 heeft geleid tot nieuwe energie! Het EnergieRijke Sloten team is nog niet klaar en Anja, Jessica en Roel bedachten hoe de bewoners met elkaar nog meer huizen en tuinen nog duurzamer kunnen maken.

Ze zetten drie ZONNIGE ZOMER ACTIES op speciaal voor alle bewoners in de Sloten. Twee daarvan waren gericht op maatregelen aan het huis (zonnepanelen en zonwering) en dus gericht op huiseigenaren, maar er was ook een inkoopactie voor iedereen met een tuin, huurders en huiseigenaren (regentonnen).Alle bewoners van de Sloten kregen rond 1 mei een flyer in de bus. Bekijk hem hier. Ook organiseerden ze een informatieavond over deze collectieve inkoopacties.

Evaluatie acties 2020-2021
In de zomer en het najaar van 2021 zijn de acties van de eerste ronde geëvalueerd door een enquête af te nemen onder de buren die hebben deelgenomen aan een of meer van de inkoopacties. Het rapport over de positieve resultaten lees je hier.

Mee doen?
Woon je in de Sloten en vind je het leuk om aan te sluiten bij de EnergieRijke Sloten voor nieuwe acties en ideeën? Meld je dan aan door hier te klikken en een mail te versturen.

Organisatieteam EnergieRijke Sloten:

 “Op 22 maart 1985 stond er een artikel in een landelijk dagblad* over het slaan van de eerste paal voor de wijk De Geer II en III, waaronder de huizen in de Sloten vallen. In het artikel staat: “In beide projecten is veel aandacht besteed aan energiebesparing. Door toepassing van zware isolatie en luchtverwarming moet 1100 kubieke meter gas normaal gesproken voldoende zijn voor verwarming van een 4 kamer woning.” Een in die tijd vooruitstrevend project, maar hoe kunnen de huidige bewoners dan nu nog hun huis verduurzamen als de standaard isolatie zaken al gedaan zijn?

 “Zelf waren we ook zoekende. Dit is wat we ontdekt hebben en dit delen we graag met jullie mede-inwoners van de Sloten. Het zou zonde zijn als iedereen het wiel opnieuw moest uitvinden. Door het grotendeels verduurzamende karakter van onze acties hebben we samenwerking met EnergieRijk Houten gezocht en hebben we een aantal aanbieders benaderd om gezamenlijke inkoopacties op te zetten. Onze bevindingen en het collectieve voordeel delen we graag met jou.”

*Reformatorisch Dagblad 22-3-1985