Ledlampen

 

Met het vervangen van je gloeilampen, spaarlampen en halogeenverlichting door energiezuinige ledlampen bespaar je meteen veel energie en geld.

Heb je nog twijfels of denk je dat dit niet zo is? We zetten de voordelen en feiten voor je op een rij:

• Je kunt in huis 85% aan energiekosten besparen als je gloei- of halogeenlampen door ledlampen vervangt.

• Een veelgehoorde klacht is dat ledlampen een ongezellig en koel licht geven. Dat was vroeger inderdaad het geval. Tegenwoordig is het licht van ledlampen net zo gezellig als dat van de ouderwetse gloeilampen, of zelfs nòg warmer. Het dimmen van ledlampen is tegenwoordig ook geen probleem meer.

• Gloeilampen zijn slecht voor het milieu, ze veroorzaken onnodig veel CO2 uitstoot en een onnodig hoge energierekening voor de gebruiker.

• Gloeilampen zetten slechts 5% van de elektrische energie om in licht. Halogeenlampen scoren hierin even slecht als gewone gloeilampen. Ook TL buizen en spaarlampen zijn t.o.v. moderne ledlampen niet zuinig. Ouderwetse tl-buizen verbruiken twee- à driemaal zoveel elektrische energie als moderne ledbuizen. Dus het vervangen van oude buizen loont ook de moeite.

• Niet alleen huiseigenaren profiteren van een lagere energierekening, maar zeker ook bewoners van een huurhuis. Je betaalt immers allemaal je eigen energieverbruik.

• Er zijn ledlampen die precies de goede kleur licht geven om precisiewerk te verrichten met kleuren. Denk hierbij aan naaiateliers, (kunst)schilders, drukkerijen, etc.

• Als je nu toch de gloeilampen vervangt door ledlampen, kan je ook overwegen met minder licht toe te kunnen. Of misschien heb je ook juist meer licht nodig? Soms zijn spotjes beter dan ‘rondstralers’. Of is het een idee om de lamp lager boven de werktafel te hangen?

• Een dimmer is een ‘kostbare schakelaar’. Er bestaan ook ledlampen die je kunt dimmen door één, twee of driemaal de bestaande schakelaar te bedienen. Deze ledlampen geven sfeervol licht, ook bij het dimmen.

Je merkt het verschil op de jaarlijkse energierekening. Wacht dus niet totdat een gloeilamp stuk gaat, vervang de oude lamp nu meteen door een ledlamp! Ook op de website van Milieu Centraal kun je een heleboel lezen de besparingen met ledverlichting.

Ledlampen kopen? Check de uitleg over de verschillende icoontjes en termen op de verpakking hier:

Klik op link of plaatje voor grotere afbeelding.

Handig besparen met ledlampen en andere tips? Lees dan deze folder.

 

 

 

 

 

 

 

 

EnergieRijk ging met Omroep Houten op onderzoek in de wijk de Gilden om te horen van de bewoners of ze al ledlampen gebruiken en waarom wel of niet. Benieuwd wat de uitkomst is? Kijk het filmpje: