Vloer

Mijn huis – Stap 2 – Isolatie: Vloer

Via de vloer verdwijnt minder warmte dan door ramen, muren en dak, maar ook hier zorgt isoleren voor meer comfort, en vooral als isolatie wordt gecombineerd met tegengaan van optrekkend vocht uit de kruipruimte. De vloer kan normaliter op twee manieren geïsoleerd worden, door de bodem van de kruipruimte te isoleren, bodemisolatie, of isolatie aan te brengen tegen de onderkant van de vloer, vloerisolatie. Vloerisolatie geeft meer comfort en een lagere energierekening bij gebruik van isolatie met dezelfde isolatiewaarde en verdient derhalve de voorkeur. Alleen als vloerisolatie niet kan worden toegepast is bodemisolatie te overwegen. Laat je goed informeren over het verschil  tussen vloerisolatie en bodemisolatie en de eventuele nadelen van bodemisolatie.

Het ophangen van luchtkussens tegen de onderkant van de vloer of het aanbrengen van een laag isolatiefolie met daarbij op de bodem van de kruipruimte een dik zeil om het vocht tegen te houden zijn de meest toegepaste vloerisolatie oplossingen. Als je kiest voor Tonzon, Isobooster of PIF zoek dan een door hen gecertificeerde leverancier.
Vaak is het verstandig om eerst bodemfolie aan te brengen, tegen vochtproblemen. De kruipruimte moet dan wel eerst drogen voordat de isolatie onder de vloer aangebracht kan worden.

Tegenwoordig zijn er een paar merken die het meest gekozen worden om in de bestaande bouw de vloer te isoleren. Mensen die er niet tegenop zien om in de kruipruimte werken, kunnen de isolatie ook zelf aanbrengen.

Typen vloerisolatie met kosten en isolatie waardes (Rd) van de materialen:

TypeSpecificatiesKosten
TonZonRd-waarde met 3 luchtkamers: 3,8 m²K/W40 €/m²
EPS-platenAfhankelijk van dikte, maar tenminste 10cm voor Rd-waarde van 2,5 m²K/W9 €/m² (zonder arbeid)

Na het huis te hebben na-geïsoleerd zal men ontdekken dat de radiatoren ook bij flinke kou niet meer zo warm worden als daarvoor.

Om moderne energiebronnen, warmtenetten en warmtepompen, te kunnen gebruiken wordt de voorkeur gegeven aan warmteafgifte apparatuur die met lage temperaturen de ruimte kan verwarmen. Vloer- en wandverwarming met lauw water gevulde leidingen en lage temperatuur radiatoren zijn mogelijke oplossingen.

Tips:
– Energieambassadeur Frans T. vertelt in dit artikel al iets meer over vloerisolatie versus bodemisolatie.