Warmteafgifte

cv-optimalistaieMijn huis – Stap 4 – Warmteafgifte

In het verwarmen van een woning gaat veel energie zitten. Ongeveer 50% van de energierekening bestaat doorgaans uit kosten voor de verwarming. Het kan dus veel energie- en kostenbesparing opleveren als je je woning op een energiezuinige manier kunt verwarmen.

Bij de manieren van verwarming maken we onderscheid tussen Hoge Temperatuurverwarming (HT) en Lage Temperatuurverwarming (LT). Verder is er een belangrijk verschil tussen convectiewarmte en stralingswarmte.

Radiatoren
De meeste woningen in Nederland worden verwarmd met het Centrale Verwarmingssysteem (CV) met HT radiatoren. De energieambassadeurs van EnergieRijk Houten kunnen op verzoek informatie geven over CV-optimalisatie & waterzijdig inregelen van radiatoren om het systeem optimaal te laten presteren. Zie bij tips hieronder. Ook kunnen ze een metertje leveren waarmee de warmte op alle plekken in huis gemeten kan worden en zo nodig aangepast. Optimalisatie van de CV kan een aardige besparing op de gasrekening opleveren.

Vloer/wandverwarming
Bij nieuwbouw of een grote verbouwing, inclusief isolatie, is wand- en/of vloerverwarming aan te raden. Met deze verwarming kan met minder energie meer comfort verkregen worden. Bovendien heb je dan dus geen radiatoren meer nodig.

Infraroodpanelen
Infraroodpanelen (IR) als hoofdverwarming is meestal niet aan te raden. Iedereen kent het comfort van een haard, open vuur en de zon, warmtestraling, maar weet dat de warmte dan vaak van één kant komt Infraroodpanelen kunnen handig zijn als lokale warmtebron, bijvoorbeeld op een werkkamer of de zolder. Een infraroodpaneel onder je bureaublad kan je tijdens het werken warm houden.

Tips:
• Als het huis voldoende geïsoleerd is, dan kan de CV-keteltemperatuur omlaag, bijvoorbeeld naar 60 graden C. Dit zorgt voor een lager gasverbruik, ook bij gebruik van bestaande HT radiatoren.
• Bestaande HT radiatoren kunnen worden vervangen door LT radiatoren als het huis goed geïsoleerd is.
• Check onze informatie over CV-optimalisatie en de workshops CV-optimalisatie.
• Via de actie Zet ‘m op 60 kun je met simpele instructiefilmpjes jouw CV-ketel heel gemakkelijk op 60 graden zetten. Kijk op Zetmop60.nl of jouw merk en type ketel er ook bij staat.
• Meer lezen over verwarming? Kijk op de website van milieucentraal.nl.