Energiemaatregelen

Mijn huis en energiebesparingsmaatregelen
Woningeigenaren kunnen diverse maatregelen nemen om energie te besparen en daarmee hun huis te verduurzamen. Huurders hebben wellicht minder mogelijkheden voor grote maatregelen, maar ook zij kunnen diverse energiebesparingsopties doorvoeren of de verhuurder voorstellen om bepaalde maatregelen te nemen.

Waarom energie besparen?
Energiebesparing is voor veel zaken goed: het wooncomfort kan verhoogd worden, de energienota kan lager worden, het is goed voor het milieu, de waarde van de woning kan toenemen en met de klimaatopgave die we gezamenlijk hebben is het ook nodig – zie het Klimaatakkoord dat de regering heeft gesloten.
Bovendien kun je met het nemen van een aantal stappen je huis langzaam aan voorbereiden op aardgasvrij wonen.
Voldoende reden dus om ermee aan de slag te gaan. En bedenk: er is hulp, niet alles hoeft meteen en niet alles kost veel geld!

Met het overzicht op deze pagina kun je aan de slag via de hulp, informatie en ontzorging die EnergieRijk Houten je biedt:

1. Voordat je allerlei ingrijpende maatregelen gaat nemen om op energie te besparen, loont het om te kijken naar de makkelijke, voor de hand liggende bespaarmogelijkheden. Deze vind je o.a. in het stappenplan bij Stap 1 – ‘Meteen doen’ acties en bespaartips. Voor huurders en huishoudens met een laag inkomen kan de energiebespaarcoach hierbij ook helpen met tips en kleine gratis energiebesparende materialen.

2. Weet wat je verbruik van elektra en gas is en onderzoek wat de grote ‘slurpers’ zijn. Dit is belangrijk om het effect van volgende maatregelen te kunnen bepalen. Vaak werkt het zo dat wanneer je je bewust bent van wat de grote energieslurpers in je huis zijn, je al vanzelf een zuiniger gebruiker wordt.

3. Maak – eventueel met hulp van een energieambassadeur – een plan om samenhangende keuzes te kunnen maken. Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden:
A. Wat zijn je wensen? Hoever wil je je huis verduurzamen: alleen energie besparen of ook comfort verhogen, of energie-neutraal worden?
B. Wat is de technische staat van je huis? Wat is er mogelijk?
In het EnergieBespaarCafé kun je iedere week terecht met je vragen en plannen. De energieambassadeurs denken graag, vrijblijvend en gratis met je mee.

4. Wanneer je besluit dat je wilt investeren in één of meer maatregelen, dan is het goed om je enigszins te verdiepen in de mogelijkheden. Hiervoor kun je kijken onder stappenplan of je kunt kijken wat er in Houten, bijvoorbeeld bij EnergieRijk Houten aan activiteiten is om meer informatie te krijgen. Kijk bijvoorbeeld dit filmpje of check de homepage van ERH, kom naar een informatieavond of neem deel aan een workshop voor meer info.

5. Ook de energievoorbeeldwoningen kunnen een goede hulp zijn. Mogelijke maatregelen (en meestal ook wat de bewoner hiermee al heeft gedaan) worden per woningtype aangegeven. Wanneer jouw woning als type past bij één van de voorbeeldwoningen, dan krijg je snel inzicht in wat er voor jouw woning mogelijk of minder handig zal zijn.

6. Ga je over tot het laten aanbrengen van een of meer isolatiemaatregelen, zonnepanelen, een warmtepomp of andere energiebesparende of opwekkende stappen? Dan moet je je ook verdiepen in de kosten en hoe je deze kosten gaat financieren.
Check wat er mogelijk is op het gebied van subsidie en financiering (bijvoorbeeld via de energiebespaarlening of je hypotheek) en stel jezelf op de hoogte van de op dit moment geldende subsidiemogelijkheden en de voorwaarden via de lokale of rijksoverheid.

7. Mocht je meer achtergronden willen krijgen van allerlei maatregelen, dan kunnen diverse websites je verder helpen, waaronder de websites van EnergieRijk Houten, milieucentraal.nl en jouwhuisslimmer.nl