over zonnepanelen

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Bij de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen op je eigen dak komt van alles kijken.

Het kan zomaar gebeuren dat tijdens het adviesgesprek of in de offerte termen genoemd worden die je nog niet kent. En als de panelen dan op je dak liggen en zijn aangesloten, dan wil je natuurlijk weten wat ze gaan opbrengen, hoe het zit met verbruik. Levering en teruglevering en waar je nog meer aan moet denken. EnergieRijk zette een aantal veelgestelde vragen hierover op een rij:
Klik hier voor een pdf waarin op een groot aantal van onderstaande vragen en antwoorden nog meer specifieke achtergrondinfo wordt gegeven.

Wat zijn de maten van zonnepanelen?
De ‘standaardmaat’ van zonnepanelen is ongeveer 1,04 meter bij 1,75 meter. Grotere panelen kunnen meer vermogen leveren dan kleine. Om panelen onderling met elkaar te vergelijken wordt dus vaak naar het vermogen gekeken.

Wat is het vermogen en hoe wordt dit gemeten?
Een eenheid om panelen onderling (merk, kwaliteit, type) te kunnen vergelijken is de Wp (watt piek). Dit piekvermogen is het maximale dat een paneel kan leveren onder de ideale instraling van de zon, bij een optimale temperatuur. Je kunt het totale vermogen van de panelen samen bereken door de watt piek te vermenigvuldigen met het aantal panelen. Dus 10 panelen van 300 Wp leveren maximaal 3000 watt aan vermogen.

Waarvan is een zonnepaneel gemaakt?
De materiaalsoort van de panelen kan verschillen. Momenteel zijn monokristallijn, polykristallijn en dunne film de gangbare materialen. De kleur en de prijs kan onderling verschillen. Monokristallijne panelen geven een hoger rendement dan de polykristallijne.
De blauwe panelen met aluminium rand worden intussen niet meer gebruikt in nieuwe installaties. De norm is momenteel ‘all black’ of ‘full black’.

Wat betekenen de specificaties Tier 1, Tier 2 en Tier 3?
De merken van de zonnepanelen worden vaak verdeeld volgens de methode Tier 1, Tier 2 en Tier3. Tier 1 leveranciers zijn al lange tijd actief in deze branche, hebben een goede reputatie, doen veel aan innovatie (R&D). Tier 2 leveranciers zijn minder lang actief, innoveren minder en produceren deels handmatig. Tier 3 merken bestaan vaak minder dan 2 jaar. Klik hier om meer te lezen.

Wat zijn opvulpanelen?
Opvul of dummy panelen zien er hetzelfde uit als echte zonnepanelen, maar wekken geen energie op. Deze dummies worden toegepast om hoekjes mooi op te vullen waarin een echt paneel niet past of niet genoeg licht zou krijgen. Je hele dak ziet er dan egaal uit.

Wat is en doet een inverter/omvormer?
De zonnepanelen wekken door de instraling van zonlicht een elektrische gelijkstroom op. Deze gelijkstroom moet worden omgezet in een 230 volt wisselstroom. Elk paneel wekt een gelijkspanning op van ongeveer 30 à 40 volt. Voor de omzetting is een omvormer nodig. Zo’n omvormer wordt ook een inverter genoemd. Het merk en type van de inverter wordt door de leverancier vastgesteld op basis van onder meer het aantal zonnepanelen (vermogen), de lichtnet aansluiting (1 of 3 fase), mogelijkheden voor monitoring.

Wat is het verschil tussen een micro inverter en een string inverter?
1. Bij Micro Inverters worden steeds één of enkele panelen van een eigen inverter voorzien. Er zijn dus vrij veel micro inverters in een installatie nodig. De micro inverters worden onder (of dicht bij) de panelen op het dak gemonteerd, en onderling verbonden met een 230 volt lichtnetkabel. Deze kabel eindigt bij de meterkast.
2. Een String Inverter wordt binnen de woning (schuur of garage) geplaatst. Eén inverter is voldoende voor alle panelen op de woning. De gelijkstroom “string” bestaat uit een serieschakeling van alle panelen. De gelijkspanning kan vrij hoog worden bij grotere aantallen panelen. In Nederland wordt dit systeem het vaakst toegepast.
3. Soms worden optimizers gezien als een type omvormer. Optimizers worden alleen toegepast in combinatie met string inverters. Klik hier om meer te lezen over optimizers.

Moet er nog iets gebeuren in mijn meterkast?
Bij de installatie van zonnepanelen dient de inverter op een afzonderlijke groep te worden aangesloten. De leverancier van de zonnepanelen bekijkt om deze reden altijd ook de groepenkast. In de offerte is vaak een post opgenomen “uitbreiding groepenkast”. In sommige gevallen is een compleet nieuwe groepenkast de beste oplossing. Groepenkasten komen voor in uitvoeringen voor 1 of voor 3 fase aansluitingen.

En als de panelen dan op je dak liggen en zijn aangesloten, dan wil je natuurlijk weten wat ze gaan opbrengen, hoe het zit met verbruik. Levering en teruglevering en waar je nog meer aan moet denken. ERH zet de veelgestelde vragen en weetjes op een rij.

Hoe snel verdien ik de investering in mijn zonnepanelen terug?
De terugverdientijd is momenteel (voor de meeste woonhuizen) zo tussen de 5 à 10 jaar. Met de huidige rentes op spaarrekeningen, is het rendement met zonnepanelen vrijwel altijd hoger dan met sparen. Kortom: Momenteel is investeren in zonnepanelen een goede investering. Daarbij geldt als vuistregel: Hoe meer hoe beter, maar wek niet meer op dan je eigen jaarverbruik.

Hoeveel energie leveren mijn zonnepanelen op?
Het antwoord hierop heeft o.a. te maken met ligging van je zonnepanelen en de helling van je dak. De slechtst denkbare ligging is op het noorden, en op een zeer schuin dak. Het inschatten van de jaaropbrengst van jouw dak met jouw installatie wordt door de leverancier uitgevoerd aan de hand van tabellen en ervaring. Lees hier verder als je een voorbeeld wilt weten van de berekening.

Hoe zit het precies met direct verbruik, teruglevering en levering van energie door het energiebedrijf en saldering?
Er zijn drie energiestromen: 1. De zelf opgewekte energie, afkomstig uit de zonnepanelen
2. De energie die wordt geleverd door het energiebedrijf 3. De energie die wordt teruggeleverd aan het energiebedrijf. Het verschil zit in de prijs per kWh van de geleverde en de teruggeleverde energie. Met de huidige salderingsregeling ontvang je nu evenveel per kWh voor geleverde energie als voor teruggeleverde energie.

Wat gaat er veranderen m.b.t. de salderingsregeling?
Voorlopig nog niets want in februari 2024 heeft de Eerste Kamer een streep gezet door het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 af te bouwen. Bezitters van zonnepanelen kunnen dus de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet. Zolang saldering mogelijk is, maakt het moment van leveren en terugleveren niet uit. Mocht deze regeling komen te vervallen, dan kan je het beste de opgewekte energie zelf direct consumeren door bijvoorbeeld overdag te wassen en je elektrische auto op te laden. Dat is sowieso een goed idee om pieken op het net te voorkomen. Meer weten? Lees hier verder.

Hoe kan ik zien wat mijn zonnepanelen opwekken en hoeveel ze terug leveren?
De energiestromen “Geleverd” en “Teruggeleverd” zijn op de Smart Meter af te lezen. Energieleveranciers leveren ook vaak een App om deze hoeveelheden energie te monitoren. Om monitoring van de zonnepanelen mogelijk te maken via een App of website, zal de leverancier van de inverter bij de fabrikant een account dienen aan te maken. De klant kan vervolgens inloggen en de opbrengst bekijken. Meer weten? Lees hier verder.

En wat is mijn financiële rendement?
In offertes wordt vrijwel altijd een rendement voorgerekend. Sommige leveranciers hanteren de volgende methode: Jaarlijks wek je zelf 3000 kWh op à € 0,20 per kWh. Na 25 jaar heeft dit 25 * 3000 kWh * € 0,20 = € 15.000,- aan energie opgeleverd. “Bij een investering van € 4.000,- is het rendement 4000 : 15000 * 100% = 25%”. Dat is natuurlijk niet dezelfde rekenmethode die spaarbanken hanteren. Als je € 4000,- gedurende 25 jaar zou sparen met een rente van 25% zou je multimiljonair zijn geworden! Uit het voorbeeld hierboven zou het “spaarbank rendement” na 25 jaar op 4,1% komen. Meer weten? lees verder

Wat dragen mijn zonnepanelen bij aan beter milieu?
Door het gebruik van zonnepanelen gaat onze totale CO2 omlaag. Per opgewekte kWh bespaar je bijna 0,5 kilo CO2. Als je jaarlijks 3000 kWh opwekt met zonnepanelen, voorkom je dus dat er 3000 x 0,5 = 1500 kg CO2 de lucht in gaat. Ter vergelijking: Dat is ongeveer evenveel als 10.000 km rijden met een personenauto.

Hoe zit het met terugvragen van de btw?
Per 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft. Het btw-tarief is nu 0 procent. Dit geldt voor zonnepanelen die op of bij woningen worden geplaatst (dus zowel voor de panelen als voor de plaatsing), bijvoorbeeld op het dak van het huis of op een garage of schuur. Omdat je geen btw betaalt, kun je ook geen btw terugvragen van de Belastingdienst. Lees hier meer.

Zonnepanelen aanmelden bij energieleverancier/netbeheerder?
Het is nodig om zelf de installatie van zonnepanelen aan te melden bij www.energieleveren.nl, op deze manier kunt u meteen vaststellen of de kWh meter geschikt is voor teruglevering van energie. Je moet dit zelf doen en het is wettelijk zelfs verplicht. De netbeheerders dienen namelijk rekening te houden met de hoeveelheden energie die moeten worden getransporteerd.

Opstalverzekering aanpassen?
Informeer bij je woonverzekeraar of de zonnepanelen die zijn geïnstalleerd opgenomen moeten worden in de verzekering. Afhankelijk van het type verzekering dat je hebt, moet soms namelijk het verzekerde bedrag worden aangepast. De zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat de waarde van de woning stijgt.

Verandert het energielabel van mijn huis als ik zonnepanelen heb?
Zonnepanelen hebben invloed op het energielabel van de woning. Hoeveel de EnergieIndex zakt door het plaatsen van de zonnepanelen wordt bepaald door meerdere factoren, zoals type en grootte van de woning. Hoe meer zonnepanelen, hoe groter de invloed op het energielabel kan zijn.

Ik heb nog andere vragen…
Mocht je vragen willen stellen over zonnepanelen, dan kun je altijd contact opnemen met het EnergieBespaarCafé van EnergieRijk Houten. Je kunt je vraag mailen naar energiebespaarcafe@energierijkhouten.nl of een afspraak maken om langs te gaan in het EnergieBespaarCafé. Klik hier om direct een afspraak te maken op iedere  zaterdagochtend. Op iedere vrijdagmiddag kun je vrijblijvend, zonder afspraak binnenlopen.