EnergieambassadeursWat is een Energieambassadeur?
Energieambassadeurs zijn bewoners/vrijwilligers die interesse hebben in energie besparen en duurzame energieopwekking en samen met hun buren of wijkgenoten duurzaam aan de slag willen. Ze geven gratis en onafhankelijk advies. Er zijn heel veel verschillende soorten Energieambassadeurs. De meesten zijn ervaringsdeskundig en hebben hun eigen huis al helemaal energiezuinig gemaakt. Ook zijn er Energieambassadeurs die professionals zijn op het gebied van duurzaamheid. Zij willen hun kennis gebruiken om andere bewoners te helpen en te laten zien dat energie besparen loont en het opwekken van energie best makkelijk is. Vaak hebben Energieambassadeurs een groot netwerk in de wijk, dat zij kunnen inzetten voor energiebesparing.

 

Wat doen de Houtense Energieambassadeurs?
Energieambassadeurs in Houten hebben veel kennis over energiebesparing en duurzame energieopwekking van woningen in hun wijk. Zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en ventilatie, daar weten ze het nodige van af. Dit zeggen de Houtense Energieambassadeurs over zichzelf:

“We willen buren, wijk-, buurt- en straatgenoten helpen met het energiezuinig maken van de woning. We doen dit  op heel veel verschillende manieren door bijvoorbeeld het organiseren van informatieve avonden, individueel of in een groep per wijk, over energiebesparing of duurzame energieopwekking. Ook kan het een huiskamerbijeenkomst zijn, een individueel gesprek in het EnergieBespaarCafé, een feest, een bijeenkomst in een buurthuis, een wedstrijd onder de buren, een markt of een inloopavond.  Bovendien leren de Energieambassadeurs van elkaar en kunnen elkaar om advies vragen.”

Wat kan je aan of van hen vragen?
Energieambassadeurs kun je vragen hoe je je huis kunt verduurzamen. Dit kan gaan over hoe je je huis het beste kunt isoleren of hoe je je gas- en elektriciteitsrekening kunt verlagen. Ook kan het gaan over hoe je het comfort in je huis kunt vergroten of hoe je je huis kunt ventileren zonder ongewenste isolatie (tocht) en zonder dat je last krijgt van vocht en schimmel. Daarnaast weten ze meer over de  subsidies die er zijn om je huis te verduurzamen. Kortom alle vragen die gerelateerd zijn aan comfortabel en duurzaam wonen. Weet de ambassadeur het niet dan weet hij vaak wel goed door te verwijzen. Lees ook hier.

Energie BespaarCafé in Houten

In Houten zijn de energieambassadeurs iedere 2e zaterdag van de maand te vinden in het Energie BespaarCafé, waar zij iedereen met vragen te woord staan. Het EnergieBespaarCafé vind je vanaf september 2019 in de Bibliotheek Houten-centrum, Onderdoor 158 in Houten en het is geopend van 10.15-14.00 op iedere 2e zaterdag van de maand. Meer lezen? Klik hier.

Energieambassadeur in Houten worden?
Om inwoners van Houten te stimuleren en te helpen bij het verduurzamen van hun woning worden er regelmatig via EnergieRijk Houten mensen opgeleid tot energieambassadeur.
Heb je interesse om Energieambassadeur in Houten te worden dan kun je je gegevens opgeven via onderstaand contactformulier: