Uitleen meters

Uitleen meters – Apparaten om te meten…

Ze zeggen wel: ‘meten is weten’ en het kan inderdaad heel handig zijn om met behulp van bepaalde meters inzicht te krijgen hoe het ervoor staat in jouw woning. Met het energieverbruik van sommige apparaten bijvoorbeeld. Of met de luchtkwaliteit in je huis (vocht- en CO2 gehalte).

Om over te kunnen gaan tot een juiste oplossing, het speuren naar grote energieslurpers die jouw energierekening extra hoog maken of de aanschaf van een nieuw apparaat (koelkast, vriezer,, aquarium etc.) is het handig om eerste te weten hoeveel het huidige apparaat verbruikt en of er voldoende ventilatie in jou leefruimte is en op welke momenten.

Daarom kun je via het EnergieBespaarCafé meters lenen om het energieverbruik van apparaten in je huis  of het CO2 gehalte en/of de luchtvochtigheid in je leefruimtes te meten. Je kunt hier voor maximaal 2 weken een meter lenen. Check hier wanneer het EnergieBespaarCafé open is.
Heb je meetresultaten maar weet je niet wat de beste volgende stap is? Vraag het de energieambassadeurs in het EnergieBespaarCafé, ze denken graag met je mee.

Energieverbruiksmeter
Met het meten van het verbruik van je apparaten krijg je inzicht in je totale verbruik en dus ook waar je nog kunt besparen. Het geeft je bijvoorbeeld inzicht in het sluipverbruik van apparaten die stand-by staan. Dit is vaak vele malen meer dan je zou verwachten. Hoe hoger het stroomverbruik, hoe meer je kunt bezuinigen.
De energiemeter meet hoeveel de elektrische apparaten in je huishouden verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan een meting van je wasmachine, waterkoker of koelkast. Na een paar dagen leer je met deze energieverbruiksmanager waar en of je winst kunt behalen.

CO2-meter
Met een CO2-meter meten we de luchtkwaliteit (CO2 gehalte en vochtgehalte). Plaats een CO2-meter in de woonkamer en slaapkamers. Je ziet dan hoe gezond of ongezond de lucht is als je alleen of met meer mensen bent, en als je naar bed gaat en wakker word. De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm. Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2 gehalte steeds of vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Sommige CO2 -meters kunnen ook vocht meten: handig voor in de badkamer. Een vochtpercentage van 40 tot 70 procent is goed.

Woon je in de Slagen? Dan kun je ook een CO2-meter lenen via je buurtgenoot en energieambassadeur Jan Akkerman. Ga naar de pagina van de EnergieRijke Slagen voor meer info.