De warmtepomp in het kort
• De warmtepomp is niet iets nieuws, al hoewel dat soms gedacht wordt. In landen als Zwitserland en Zweden wordt warmtepomptechnologie al heel lang en met succes gebruikt. In Zweden wordt zelden op gas verwarmd en gekookt. In 2014 verzorgden de warmtepompen in Zweden al meer dan de helft van de huizen van warmte.
• Een warmtepomp kan zijn warmte uit de (buiten/ventilatie) lucht halen of uit de (on)diepe ondergrond en kan de geproduceerde warmte vervolgens afstaan aan de lucht in huis of aan het tap/cv-water.
• De warmtepomp is een heel efficiënt warmteproductie systeem. Hij maakt veel minder geluid dan een paar jaar geleden en heeft een hoge COP.
Bron: Vereniging Eigen Huis
Materiaalspecificaties & Kosten
• Mono-block of Split-block: Lucht-water warmtepompen zijn te verkrijgen in twee categorieën:
– Een monoblock heeft zowel de verdamper als de condensor in de buitenunit zitten. De leidingen met warm water gaan dan van buiten naar binnen.
– Bij een splitblock zit de verdamper buiten en de condensor binnen. Tussen buiten en binnen zitten leidingen met het ‘koudemiddel’.
• Plaatsing buitenunit: De buitenunit kan in sommige uitvoeringen of plaatsingen ook binnen staan.
– Als een buiten lucht-water warmtepomp binnen staat dan gaan er luchtkanalen van buiten naar binnen. De buitenlucht wordt dan aangezogen naar binnen, energie wordt onttrokken, en daarna wordt door een ander kanaal de lucht weer terug naar buiten afgevoerd.
• Ruimtebeslag:
– Een buitenunit is, afhankelijk van het merk, ongeveer 140 cm breed, 50 cm diep en 100 cm hoog.
– De ruimteverwarming en tapwaterproductie kunnen in een binnen-unit worden gecombineerd in een grote kast. In zo’n kast zit dan de warmtepomp met een boilervat voor warm tapwater. Hiervoor is een vloeroppervlakte van ongeveer 70×60 cm en hoogte van 190 cm nodig.
– Bij beperkte ruimte kan het systeem modulair worden gemonteerd met een aparte warmtepomp en een apart boilervat. Dit betekent vaak meer montagewerk en is duurder.
• Geluidsproductie:
– Als de buitenunit 50 cm vrije ruimte heeft aan de ventilatorkant en 30 cm aan de achterkant, dan kan de unit optimaal functioneren.
– Eventueel kan er een extra geluidsisolerende kast over de buitenunit worden geplaatst.
• SeasonalCoefficient of Performance (SCoP):
– Hoeveel warmte kan de warmtepomp produceren bij een bepaalde buitentemperatuur?
– Vraag altijd welk vermogen het toestel levert bij 7°C, bij 10°C, en of het functioneert tot -15°C.
• Warmtecapaciteit:
– Voor standaard woningen heb je een vermogen nodig van tenminste 65W/m2 vloeroppervlak. Dat betekent dat de warmtepomp een totaal vermogen nodig heeft van 6695 W (bij103 m2).
• Boilervatgrootte:
– De gezinssamenstelling beïnvloedt de grootte van de boiler. Voor een gezin is een boiler van 300 liter voldoende.
– Denk bij de keuze hiervoor ook aan de toekomstige bewoners van jouw huis en de verkoopwaarde.
• Installatie:
– Check of fabrikant lid is van Dutch Heat Pump Association. De fabrikant kan vervolgens een installateur aanbevelen.
Voor nog meer informatie over de warmtepomp kun je ook hier klikken.