* Primeur: PVT-zonnepanelen nu ook in Houten

Primeur: PVT-zonnepanelen nu ook in Houten

Tonny en Ardy hadden al langere tijd plannen om hun woning te verduurzamen, maar het huis waar zij 27 woonden was hiervoor niet zo geschikt. Nu zij zijn verhuisd naar een andere woning in De Gaarden, kwam de verduurzaming van hun nieuwe woning (bouwjaar 1987) binnen de mogelijkheden. Het oude Thermopane- en enkel glas werd samen met de kozijnen vervangen door triple glas, er kwam vloerisolatie. Isolatie is in jaren ‘80 woningen altijd noodzakelijk om met een warmtepomp te kunnen verwarmen. De oude CV-ketel en de radiatoren gingen eruit en een nieuwe warmtepomp kwam ervoor in de plaats. Een warmtepomp heeft een warmte-afgiftesysteem nodig met een grote oppervlakte, dus kwam er vloerverwarming. De gas-aansluiting kon ook worden weggehaald.

Wat is PVT?
Bij de keuze van de warmtepomp viel de keuze op een nog vrij nieuwe en nog onbekende soort. Een PVT-warmtepomp. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht via enkele warmtewisselaars die, onzichtbaar onder (bestaande of nieuwe) zonnepanelen worden aangebracht. De afkorting PV-panelen staat voor ‘Photo Voltaïsch’, dat betekent dat er elektrische energie mee wordt opgewekt. PVT-panelen bevatten een extra laag die “Thermische” energie oogst. Dat werk zelfs zo goed, dat je bijna tweemaal zoveel thermische energie als elektrische uit de panelen kunt onttrekken. Naast de elektrische bekabeling komen er op het dak ook flexibele buizen om via water met een milieuvriendelijk antivriesmiddel de warmte uit de panelen naar de warmtepomp te leiden.

Voordelen
Het voordeel van dit systeem is dat het geruisloos werkt, er zijn geen bewegende delen (pomp, ventilator) buitenshuis nodig. Hierdoor is er ook nauwelijks onderhoud aan de warmtebron nodig en treedt er geen slijtage op. Binnenshuis staat de z.g. water-water warmtepomp, die helemaal geoptimaliseerd is om de warmte uit de PVT-panelen te onttrekken. Ook het tapwater wordt vanuit de warmtebron verwarmd. Daarvoor wordt een boilervat op (een zo laag mogelijke) temperatuur gehouden.

De warmtepomp zelf, maar ook de thermische panelen en de boiler- en buffervaten worden in Nederland geproduceerd. De PV-panelen zijn ‘standaard’ panelen van de momenteel gangbare afmetingen, en worden aangesloten op een ‘standaard’ omvormer. Ook kunnen de warmtewisselaars worden aangebracht onder een reeds bestaande PV-installatie.

Hoe werkt het?
De warmtewisselaars van de PVT-panelen werken ook ’s nachts en ’s winters. In de zomer is de opbrengst natuurlijk veel hoger; helaas is de vraag naar warmte dan aanzienlijk kleiner dan in de winter. Toch is het rendement over het gehele jaar nog wat hoger dan bij een traditionele lucht-water warmtepomp. Het rendement is nog verder te verbeteren door de enorme hoeveelheid warmte uit het zomerseizoen op te slaan voor gebruik in de winter. Hiervoor is het nodig om gebruik te maken van een warmtenet. Via dit lage temperatuur warmtenet, wordt warm water opgeslagen in een Warmte-Koude-Opslag (WKO). Uit het warmtenet kan dan ’s winters water van ca. 18graden worden betrokken om de warmtepomp mee te voeden. Dat lijkt een lage temperatuur, maar als het buiten 0 graden C is, scheelt die 18 graden enorm in een lager energieverbruik! EnergieRijk Houten is een project gestart om in de wijk De Hagen de PVT-panelen te promoten en de bewoners ertoe te verleiden om een coöperatief warmtenet en een WKO aan te leggen. Hopelijk volgen de Gaarden snel daarna, dan kunnen Tonny en Ardy ook van de voordelen van een warmtenet profiteren.

Ook geïnteresseerd?
Mocht je ook geïnteresseerd zijn in PVT-panelen, en wil je in contact komen met Tonny en Ardy, dan kan dat via het EnergieBespaarCafé van EnergieRijk Houten (ERH). Ardy is trouwens één van de 80 vrijwilligers bij ERH, en deelt graag de opgedane kennis over verduurzaming en warmtepompen met andere inwoners van Houten. Natuurlijk kan je ook de nodige informatie krijgen van de andere Energieambassadeurs in het EnergieBespaarCafé. Loop daar gerust eens binnen op een woensdag, donderdag, vrijdag of een zaterdag. De openingstijden kan je vinden op de website van EnergieRijk Houten. Je zult versteld staan van hun kennis en enthousiasme.

EnergieRijk Houten maakte samen met de bewoners en het Duurzaamheidsfonds Houten een informatief filmpje over de stappen van verduurzaming en de installatie van de PVT-panelen en PVT-warmtepomp. Dit filmpje kun HIER bekijken.