Op 5 maart schreef energieambassadeur Ardy Notenboom een korte column over de zin en onzin van een thuisbatterij, op de pagina Duurzame Energie in het Groentje. Een korte samenvatting van de inhoud van de interessante en goed bezochte informatieavond die EnergieRijk Houten organiseerde op 4 maart.
Ook geïnteresseerd in dit onderwerp? Op dinsdag 22 april is de volgende informatieavond over dit onderwerp. INFO & AANMELDEN
De column lees je hieronder of in het Groentje.
De zin en onzin van een thuisbatterij
Er wordt veel reclame gemaakt voor thuisbatterijen. Dat is logisch, want voor de commerciële aanbieders valt er geld te verdienen. De aanbieders stellen ook een (vaak rooskleurig) verdienmodel voor de klanten in het vooruitzicht. Dat verdienmodel is gebaseerd op handelen in energie en op verlagen van de kosten op zelf gebruikte of terug geleverde energie. Lees vòòr de aanschaf eens op de website van Milieu Centraal wat de adviezen zijn van deze onafhankelijke en betrouwbare bron.
Bezitters van zonnepanelen gebruiken maar een klein deel van de opgewekte energie meteen zelf. Met een eigen accu zou je de opgeslagen zonne-energie zelf op een later moment kunnen gebruiken. Dat lukt in de praktijk maar voor een klein gedeelte. ’s-Zomers wek je zoveel energie op, dat de accu al snel volledig is opgeladen, en je toch gaat terug leveren. In de winter is er zo weinig zon, dat je nauwelijks de accu kunt opladen. Een thuisaccu is te klein om energie zo lang op te slaan dat je de seizoenen kunt overbruggen.
Thuisaccu’s om te gebruiken voor handel in energie kunnen de belasting van het elektriciteitsnet op piekmomenten juist vergroten, in plaats van verminderen!
Daarnaast is een accu vrij kostbaar in aanschaf. De productie van de thuisaccu’s kosten op zich al veel energie, en er wordt gebruik gemaakt van schaarse grondstoffen. Een accu heeft een beperkt aantal laadcycli. Aan het einde van de levensduur heb je chemisch afval.
Er zijn betere manieren om energie te besparen. Gebruik bij voorkeur direct de zelf opgewekte energie door apparaten (wasmachine, vaatwasser, boiler) aan te zetten als de zon schijnt. Of laadt je elektrische auto op die momenten. Er komen wellicht ook bewonersinitiatieven die kijken naar buurtaccu’s om onderling elektrische energie te delen. Mocht je over deze oplossing willen meedenken, kom dan eens langs in het EnergieBespaarCafé in het Energiehuis.
Ardy Notenboom – Energieambassadeur bij EnergieRijk Houten