Een warmtescan van jouw huis?
Is het warmtescan seizoen weer aangebroken? Buiten lekker koud en binnen warm. Of niet overal? Met een warmtescan wordt er via infraroodbeelden gescand op warmtelekken en koudebruggen. Er worden buiten infraroodfoto’s gemaakt terwijl het binnen warm is. De infrarood-scans laten zien welke delen van het huis warmer zijn ten opzichte van andere delen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zien of isolatiemateriaal is verzakt, of er ergens kieren zitten waar de warmte weg sijpelt of dat ramen veel warmte afstaan naar buiten. Dit soort informatie kan helpen inzicht te geven waar je kunt beginnen met energie besparen. Vrijwilligers van EnergieRijk Houten komen bij je langs om jouw huis te scannen en informatie te geven.
Sinds 2024 is er een nieuwe aanpak. We scannen per wijk in vooraf aangegeven periodes (als de weersomstandigheden het toelaten in ieder geval). Zo kunnen we de tijd extra efficiënt gebruiken en kunnen buren ook bij elkaar meekijken. Want ook de informatie die zichtbaar wordt met de scan gaan we anders verwerken. De bewoner kijkt zelf mee bij de live opnames en krijgt meteen uitleg over wat er zichtbaar is. Na afloop worden de foto’s toegestuurd met een standaard uitleg om de foto’s te bekijken. Zodra het weer kouder wordt gaan we weer bekend maken waar we gaan scannen.
Wat levert een warmtescan je als bewoner op?
De opnames met de warmtescan worden live bekeken en toegelicht aan de bewoner. Na afloop worden de foto’s toegestuurd met daarbij een standaarduitleg voor hoe je de foto’s moet interpreteren. Geen rapportage meer dus specifiek voor jouw huis. Met de informatie is het voor bewoners vervolgens gemakkelijker om isolatie- of andere maatregelen te nemen om de warmte- en koudehuishouding optimaal te regelen in hun huis.
Wat zijn de goede weersomstandigheden voor een warmtescan?
Temperatuur onder 5 graden C, liefst bewolkt, geen zon overdag die dag (warmte blijft namelijk hangen in de muren, dit verstoort de opname), geen regen, geen wind.
Hoe gaat een warmtescan in zijn werk en wat kost het?
Meld je aan via het aanmeldformulier dat je opent via onderstaande knop (deze knop is alleen zichtbaar als aanmelding open staat).
- Een vrijwilliger neemt contact met je op zodra de weersomstandigheden goed zijn en het team weer gaat scannen.
- Je krijgt per mail datum en indicatie van de tijd dat ze langskomen met instructies om je woning voor te bereiden.
- Op de scanavond kijk je als bewoner mee tijdens de opnames van jouw huis en je krijgt ter plekke uitleg.
- Er worden bij voorkeur dezelfde avond bij meerdere huizen in dezelfde straat gescand dus je kunt ook bij je buren meekijken.
- In principe worden alleen van buitenaf opnames gemaakt.
- Voor het scannen van de woning vragen we euro 25,-.
- Direct na afloop van het scannen kun je via een QR code betalen.
- Later krijg je de foto’s + uitgebreide standaard uitleg toegestuurd.
Wie doet de warmtescan?
In de gemeente Houten hebben we rond de 12 vrijwilligers die gezamenlijk het Houtense warmtescanteam vormen. Dit zijn vrijwilligers van Energierijk Houten. We hebben momenteel drie infraroodcamera’s beschikbaar.
WARMTESCANNERS GEZOCHT
We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het warmtescan team uit te breiden. Lijkt het jou leuk om samen met leuke collega’s op pad te gaan en warmtescans te maken? Lees dan hier of dit wat voor jou is.
WARMTESCANNERPLANNER GEZOCHT
We zoeken ook een administratieve ondersteuner. Blijf jij liever binnen, lekker warm in je eigen huis, maar wil je wel helpen? Het team zoekt ook een vrijwilliger die thuis vanachter de computer helpt met het bijhouden van de mails met aanmeldingen en de status van afspraken. Hiervoor is geen technische kennis nodig en het kost een paar uurtjes per week (alleen in het koude seizoen). Interesse? Klik dan hier om een mail te sturen.
Lees hier een artikel over ‘Grip op je gasverbruik met een warmtescan’ dat in maart 2020 ook op de Duurzaamheidspagina van ‘t Groentje stond.