* Grip op je gasverbruik

GRIP OP JE GASVERBRUIK

Als de omstandigheden het toelaten (donker, buiten koud genoeg, binnen lekker warm en geen neerslag) kan het zijn dat je ze bezig ziet. Overal in Houten duiken ze op. Warm gekleed, voorzien van moderne apparatuur en met flinke lampen om hun werk bij te schijnen.

Warmtescanners
Het gaat hier niet om de nieuwste inbrekersbende in Houten maar om het warmtescanteam van EnergieRijk Houten. In 2015 gestart met een klein team van De Hoeven Energie, is er op dit moment een team van 16 enthousiaste, opgeleide vrijwilligers actief dat er in kleine groepjes op uittrekt met de drie warmtescancamera’s in het bezit van EnergieRijk Houten.

Warmtelekken en koudebruggen
Met behulp van de infraroodcamera worden de warmtelekken en koudebruggen van een huis vastgelegd. De kleuren op het beeld variëren van blauw-groen naar geel-oranje-rood. Hoe roder het beeld is hoe meer warmte er van binnen naar buiten weglekt. Vooral de dak-muur verbindingen, rondom de ramen en deuren en de beglazing en deuren zelf zijn punten van extra aandacht, want hier zit het vaak niet goed. Bij veel huizen in Houten-noord zit het oude ‘dubbelglas’ of thermopane uit de bouwperiode er nog in. Maar ook in delen van Houten-zuid is het nog toegepast. Denk je goed af te zijn met dit dubbele glas dan heb je het mis, want deze ramen laten veel warmte weglekken.

Waarom zou je het doen?
Ook minder zichtbare plaatsen zoals kattenluikjes, houten luikjes en dichte delen van achterdeuren zijn vaak minder goed geïsoleerd dan je denkt. Dit zorgt voor een hogere energierekening en een verlies van comfort als je lekker op de bank wilt zitten in de wintermaanden.

Wat kun je er aan doen?
De oplossingen variëren van korte termijn, makkelijk zelf uit te voeren maatregelen als naden en kieren dichten d.m.v. tochtstrips en kit, kozijnfolie en radiatorfolie tot meer duurzame, lange termijn maatregelen als HR++ of HR+++ glas en gevel-, vloer- en dakisolatie. Dit brengt kosten met zich mee en kan ook leiden tot de beslissing om meteen nieuwe kunststof, onderhoudsarme kozijnen aan te schaffen.

Kijk bijvoorbeeld eens voor mogelijkheden via de collectieve inkoopactie isolatiemaatregelen via EnergieRijk Houten.

Als je huis op meer plaatsen warmer en tochtvrijer voelt, voelt de (virtuele) leefruimte al snel een stuk groter. Los van de lagere CO2 uitstoot en de comfortwinst bij HR++ en HR+++ glas bespaar je jaarlijks respectievelijk zo’n 10-13 m³ aardgas per m² glasoppervlak tov het ‘oude dubbelglas’ en met de naar verwachting stijgende aardgasprijs neemt die besparing in de toekomst alleen nog maar toe.

Collectieve inkoopactie
Deze winter heeft het team 66 scans uitgevoerd, op 12 avonden dat de omstandigheden het toelieten. Opgeven voor een warmtescan kan pas weer voor het volgend stookseizoen. De collectieve inkoopactie loopt nog tot 31 maart 2020 via de actiepagina op jouwhuisslimmer.nl/gemeente/houten.