Ook deze winter heeft EnergieRijk Houten in de campagne Heel Houten Isoleert weer een collectieve isolatieactie opgezet voor Spouwmuurisolatie, Vloerisolatie en HR++ glas.
Met deze isolatieactie van EnergieRijk Houten in volle gang komt regelmatig de opmerking voorbij: “Bij mij zit er al dubbel glas in, dus ik zit goed”. Maar zo simpel is het niet altijd. Een van de vrijwilligers van EnergieRijk Houten legt het uit:
Veel mensen denken dat ze, omdat ‘dubbel glas’ hebben, hun ramen goed genoeg geïsoleerd zijn. Toch is dat in veel gevallen niet zo. Toen in de vorige eeuw enkel glas vervangen werd door dubbel glas was dat inderdaad een hele verbetering, maar de tijd is niet stil blijven staan en tegenwoordig zijn er nieuwe soorten dubbel en zelfs driedubbel glas die een veel hogere isolatiewaarde hebben dan “gewoon” dubbel glas. Vervangen van oud dubbel glas door HR++ heeft hetzelfde effect als het vervangen van enkel glas door dubbel glas. Bovendien is het zo, dat oud glas van bijna 30 jaar oud gedurende de tijd ook een deel van zijn isolerende werking verloren zal hebben.
Waarin verschilt HR++ glas van het oude dubbel glas? Op de eerste plaats is HR++ wat dikker, omdat de spouw tussen de twee ruiten breder is; daarnaast is er een (onzichtbare) coating op één van de twee ruiten aangebracht en tenslotte is de luchtspouw niet met lucht, maar met een edelgas gevuld. Dat alles leidt ertoe dat HR++ glas van nu een waarde heeft van 1 tot 1,2; terwijl oud dubbel glas een U-waarde van wel 2,7 tot 3 had; de U-waarde geeft aan hoe makkelijk de ruit warmte doorlaat; hoe hoger de U-waarde, hoe gemakkelijker er warmte het huis uitvliegt.
De voordelen van beter isolerende beglazing zijn velerlei: op de eerste plaats scheelt het in stookkosten, omdat in verder redelijk geïsoleerde woning het grootste warmteverlies via de ramen plaatsvindt. Je verdient de investering dus vanzelf in een jaar of tien terug. Vermindering van stookkosten leidt ook vanzelf tot minder uitstoot van broeikasgassen en helpt dus mee aan een beter milieu. Maar ook zijn beter isolerende ramen comfortabeler, omdat ze minder kou ‘uitstralen’. En je energielabel gaat er tenslotte ook nog eens op vooruit.
Hoe weet je wat voor soort dubbel glas je hebt? Dubbel glas en HR++-glas lijken erg op elkaar. Beide soorten glas hebben een aluminium strip tussen de twee glasplaten. HR++-glas heeft een extra isolerende folie, maar deze is onzichtbaar. Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Staan er op de strip de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas. Je kunt ook een test doen met een brandende aansteker of lucifer. Houdt die voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, kun je je vier vlammetjes in het glas gespiegeld zien. Hebben alle vier de vlammetjes dezelfde kleur, dan is het ‘ouderwets’ dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een iets andere kleur? Dan is het HR++-glas.
Wanneer is een goed moment om over nieuwe beglazing te denken? Een handig moment is uiteraard als de kozijnen weer een schilderbeurt nodig hebben en er toch al een steiger staat.
Meer informatie over HR++ glas en de collectieve inkoopactie van EnergieRijk Houten:
HR++ glas via Heel Houten Isoleert
Alles over dubbel en HR++ glas op milieucentraal.nl
Leuk filmpje hoe je kunt checken welk glas jij nu hebt
Filmpje over welke voordelen de collectieve inkoopacties van EnergieRijk voor jou hebben