* Een koel huis… dankzij de warmtepomp

Ervaringsdeskundige Niko vertelt:

‘We hebben een beste hittegolf achter de rug. In huis werd het erg warm, ook omdat het in de nachten nauwelijks afkoelde. Airconditioners werden als warme (!) broodjes verkocht. Jammer genoeg helpen die alleen als ze de warmte naar buiten afvoeren en dat doen de zogenaamde draagbare airconditioners niet.

De koelfunctie
Bezitters van een warmtepomp hebben geluk. Want de warmtepomp pompt – het woord zegt het al – warmte. Als het koud weer is pompt hij warmte van buiten naar binnen en in een hittegolf van binnen naar buiten. Daarom bleef het behaaglijk koel in de Houtense huizen met een warmtepomp. Je hoeft daarvoor alleen de functie KOELEN aan te zetten. Dan stroomt er koel water door de buizen van de vloerverwarming. En dat koele water zorgt voor een aangename temperatuur in de hele kamer. Zonder dat akelige blazen dat je zo vaak voelt van een airco.
Hittegolven komen steeds vaker voor en daarmee brengt de warmtepomp ook steeds vaker comfortabele koelte.

Deskundige installateur
Laat je warmtepomp wel door een deskundige op het gebied van warmtepompen plaatsen. Helaas is nog niet elke installateur deskundig op het gebied van warmtepompen. Om de warmtepomp voor koeling te kunnen gebruiken moet de installateur bij het ontwerp en de installatie op een paar punten letten, anders werkt het niet of krijg je roestvorming. Vrijwilligers van Energierijk Houten kunnen je op weg helpen bij de keuze van een installateur.

Tot slot nog iets over de kosten
Niemand kan in de toekomst kijken, maar als er geen gekke dingen gebeuren kun je het volgende zeggen:
Gerekend over 15 jaar zijn de kosten voor aanschaf en verbruik van een warmtepomp te vergelijken met die van een CV ketel, zeker als je zelf zonnepanelen hebt.
Daar komen voor veel mensen de kosten van een vloerverwarming bij, maar je hebt dan wel voor dat geld ook koeling als het heet is.
De stroomkosten voor koeling vallen mee; als het buiten 34 graden is houd je een begane grond van ongeveer 50 vierkante meter op 24 graden voor 8 kWh. En als je zelf zonnepanelen hebt wek je die stroom zelf op terwijl de zon op je huis brandt!’

Is je belangstelling gewekt? Heb je vragen? De energieambassadeurs van EnergieRijk Houten, veelal zelf ervaringsdeskundig met een warmtepomp in hun huis, denken graag met je mee en beantwoorden je vragen om je op weg te helpen. Kom bij ze langs in het EnergieBespaarCafé.