Energie Voorbeeld Woningen: Warmte-productie:
Nationaal beleid en de warmtepomp
- Elke gemeente moet in 2019 een warmteplan opstellen waarin zij aangeeft hoe de warmtevoorziening geregeld wordt in de toekomst wanneer het gebruik van aardgas stopt.
- Er zijn uiteenlopende mogelijkheden. Het bestaande aardgas netwerk kan worden gebruikt voor b.v. waterstofgas of biogas. Maar een gemeente kan er ook voor kiezen om collectieve voorzieningen aan te leggen zoals wijk of stadsverwarming, op gas of op basis van geothermie.
- De komende jaren moeten er in de energietransitie daarom een aantal fundamentele keuzes worden gemaakt door de rijksoverheid en de gemeente over (een combinatie van) energiedragers en de bijbehorende infrastructuur.
- Wij denken dat eerst duidelijkheid moet komen over de strategische keuzes voordat een particulier grote investeringen doet in warmteopwekking.
- Totdat hier duidelijkheid over is heeft een particulier een aantal mogelijkheden voor de vervanging van de CV-ketel.
Warmte-productie: Advies A voor een beperkt budget
- Vervang wanneer de bestaande hoogrendementsketel (HR) kapot gaat de ketel voor een nieuwe HR-ketel. Dit is geen milieuvriendelijke keuze maar kan een logische stap zijn wanneer u geen grote investeringen wilt doen of wanneer de gemeente collectieve voorzieningen gaat aanleggen.
- Let op: aardgas wordt komende jaren wel duurder en u heeft geen recht op subsidie.
- Tip: Als voorbereiding op andere vormen van warmteproductie dan via een CV-ketel is isoleren een prima maatregel om in te investeren.
- Tip: Verlaag de watertemperatuur van de HR-ketel na de isolatiemaatregelen naar 55-60 graden: dit kan wel 10% gas besparen.
- Schakel het CV-optimalisatieteam in om optimaal de geproduceerde warmte te benutten.
Warmte-productie: advies B voor een beperkt geisoleerd huis
- In woningen met een normaal of relatief hoog energieverbruik kan een hybride (gas-elektrische) oplossing worden toegepast.
- Bij een hydride oplossing zorgt een warmtepomp voor verwarming. Warm tapwater wordt bereid door de HR-ketel. Wanneer er een grotere warmtevraag is (bijvoorbeeld voor ruimteverwarming) zal de HR-ketel bijspringen.
- Een hydride oplossing bestaat daarom uit een HR-ketel, een binnen- en buiten unit voor het warmtepompdeel.
- Als u het gasverbruik verder wilt verminderen, kunt u een warmtepomp of elektrische boiler toevoegen, t.b.v. warm tapwater.
Warmte-productie: Advies C voor een goed geisoleerd huis
- De warmtepomp is al een volwassen product. De komende jaren zullen er echter steeds efficiëntere warmtepompen op de markt komen (hogere SCOP, minder dB, kleinere omvang).
- In goed geïsoleerde woningen of woningen met laag energieverbruik kan een volledig elektrische oplossing worden toegepast voor de productie van warm water voor centrale verwarming en tapwater.
- Voor de productie van deze warmte is elektriciteit nodig. Als u nu jaarlijks 1000 kuub gas verbruikt heeft u ongeveer een additioneel stroomverbruik 3400 kWh.
- Een volledig elektrische oplossing bestaat uit een warmtepompdeel en een boilervat voor de opslag van warm water.
Warmte-productie: Introductie op de warmtepomp
- Een warmtepomp kan zijn warmte uit de (buiten/ ventilatie) lucht halen of uit de (on)diepe ondergrond en kan de geproduceerde warmte vervolgens afstaan aan de lucht in huis of aan het tap/ cv-water.
- In deze adviezen focussen wij op de lucht-water-systemen, waarbij warmte wordt gehaald uit de buitenlucht en wordt gebruikt voor de productie van warm water.
Bron: https://www.eigenhuis.nl/besparen-op-energie/warmtepompen-en-zonneboilers/maak-kennis-met-de-warmtepomp
Warmte-productie: Materiaal, specificaties & kosten
Mono-block of Split-block: Een lucht-water warmtepomp zijn te verkrijgen in twee categorieën:
- Een monoblock heeft zowel de verdamper als de condensor in de buiten-unit zitten. De leidingen met warm water gaan dan van buiten naar binnen.
- Bij een splitblock zit de verdamper buiten en de condensor binnen. Tussen buiten en binnen zitten leidingen met het ‘koude middel’.
Plaatsing buiten-unit: De buiten-unit kan in sommige uitvoeringen of plaatsing ook binnen staan.
- Als een buiten lucht-water warmtepomp binnen staat dan gaan er lucht kanalen van buiten naar binnen. De buitenlucht wordt dan aangezogen naar binnen, energie wordt onttrokken, en daarna wordt door een ander kanaal de lucht weer terug naar buiten afgevoerd.
Ruimtebeslag:
- Een buitenunit is, afhankelijk van het merk, ongeveer 140 breed, 50 diep en 100 cm hoog
- De ruimteverwarming en tapwaterproductie kan in een binnen-unit worden gecombineerd in een grote kast. In zo’n kast zit dan de warmtepomp met een boilervat voor warm tapwater. Hiervoor is een vloeroppervlakte van ongeveer 70×60 cm en 190 cm nodig.
- Bij beperkte ruimte kan het systeem modulair worden gemonteerd met een aparte warmtepomp en een apart boilervat. Dit betekent vaak meer montagewerk en is duurder.
Geluidsproductie: Als de buitenunit 50 cm vrije ruimte heeft aan de ventilatorkant en 30 cm aan de achterkant, dan kan de unit optimaal functioneren. Eventueel kan er een extra geluidsisolerende kast over de buitenunit worden geplaatst.
Seasonal Coefficient of Performance (SCoP) ofterwijl: hoeveel warmte kan de warmtepomp produceren bij een bepaalde buitentemperatuur? Vraag altijd welk vermogen het toestel levert bij 7 °C (minstens 4,5), bij -10°C, en of het functioneert tot -15°C
Warmtecapaciteit: Voor deze woningen heeft u een vermogen nodig van tenminste 65W/m2 vloeroppervlak. Dat betekent dat de warmtepomp een totaal vermogen nodig heeft van 6695 W (bij 103 m2)
Boilervatgrootte: De gezinssamenstelling beïnvloed de grootte van de boiler. Voor een gezin is een boiler van 300L voldoende. Denk bij de keuze hiervoor ook aan de toekomstige bewoners van uw huis en de verkoopwaarde.
Installatie: Check of fabrikant lid is van Dutch Heat Point Association. De fabrikant kan vervolgens een installateur aanbevelen