Warmtepomp een goed idee?
Met de transitievisie warmte in aantocht wordt ook de aanschaf van een warmtepomp om all-electric of hybride te kunnen verwarmen door bewoners vaker overwogen. Als je deze aanschaf overweegt, is het aan te raden de voors en tegens en de mogelijkheden voor jouw woning goed af te wegen. Ervaringsverhalen van anderen kunnen hierbij handig zijn. Twee inwoners uit gemeente Houten delen hun ervaring:
Sybren Visser, driepersoons-huishouden, jaren ’90 tussenwoning (vrij goed geïsoleerd met overal HR++ glas) aan de Rozentuin in Houten:
Waarom heb je besloten een warmtepomp te laten plaatsen? En wat voor soort warmtepomp is het geworden?
We hoorden over aardbevingen in Groningen en over Russisch gas en wilden minder gas gaan gebruiken. Ons huis was al vrij goed geïsoleerd met overal dubbel glas.
Toch was onzeker of een warmtepomp hier voldoende efficiënt zou worden. In de keuken moest een radiator plaatsmaken voor een sterkere convector. We versterkten de radiator in de woonkamer met radiatorventilatoren. We hebben geen vloerverwarming.
Nu staat hier een lucht/water warmtepomp van 8kWh, met buitendeel op de dakkapel en binnendeel waar eerst de CV stond.
Hoe ging de plaatsing? Was er nog iets waar je rekening mee hebt moeten houden?
De plaatsing deed de leverancier in een paar dagen, met aansluiting op mijn thermostaat en een extra hotfill naar de wasmachine. Zelf regelden we dat de stroomaansluiting en meterkast werden versterkt. Leerzaam project. In de keuken ging het gasstel eruit en kwam de inductiekookplaat. De elektricien kwam niet voor niks! Ook het weghalen van de gasaansluiting betaalden we zelf. Dat kan tegenwoordig goedkoper.
Hoe is je verbruik gewijzigd (gas, elektra)? En kun je wat vertellen over het comfort?
Het effect is naar wens; nul gas en het extra stroomverbruik wordt door onze zonnepanelen opgewekt. Het comfort is prima. We verbruikten een paar jaar geleden 2500 kWh stroom en 1300m3 gas. Nu hebben we zonnepanelen en overal ledverlichting en zitten op netto 2070 kWh stroom.
Heb je tenslotte nog tips die je zou moeten overwegen als je een warmtepomp laat plaatsen?
Als tip voor anderen zeg ik: zorg eerst dat je je huis goed isoleert. Maak daar een plan voor. In een zuinige auto hoeft geen zwaar motorblok. Zo is het met warmtepompen ook: als je minder energie verliest, kun je toe met een lichtere installatie. Dat spaart het milieu en je portemonnee!
Lennart Hamoen, vijfpersoons-huishouden, verbouwd twee-onder-een-kap huis uit 1964 met moderne aanbouw in Schalkwijk:
Waarom heb je besloten een warmtepomp te laten plaatsen? En wat voor soort warmtepomp is het geworden?
Wij hebben in 2019 in Schalkwijk een woning gekocht uit 1964 van 80m2. Het is een 2-onder 1 kap woning. Deze hebben wij met ruim 100m2 uitgebouwd en de bestaande woning aan de binnenzijde helemaal leeggehaald en opnieuw opgebouwd. Omdat wij de gehele woning gingen aanpakken was dit ook de kans om met een warmtepomp te gaan werken.
Wij hebben een warmtepomp van Remeha Mercuria (lucht-water). De warmptepomp zorgt voor de warmte in de winter en koelt in de zomer.
Daarnaast hebben wij nog een CV-ketel van Remeha ernaast hangen die zorgt voor ons warme water, wij hebben 2 regendouches in de badkamer die we gelijktijdig aan wilden kunnen hebben. Dit zou met een warmtepomp wat lastiger worden.
Daarnaast was de twijfel of we het oude gedeelte van de woning voldoende warm zouden kunnen krijgen met alleen de warmtepomp omdat dit gedeelte minder geïsoleerd is dan de rest.
De CV-ketel zou het dus over kunnen pakken als de warmtepomp het niet meer trekt. Dit is een mooie tussenoplossing. Als de warmtepompen in de toekomst meer kunnen is ons huis met een kleine aanpassing geheel gasloos te maken.
Daarnaast hebben we 17 zonnepanelen laten plaatsen om het stroomverbruik van de warmtepomp te compenseren.
Hoe ging de plaatsing? Was er nog iets waar je rekening mee hebt moeten houden?
Omdat wij het gehele huis uitbouwden/ verbouwden ging de plaatsing tussen de bedrijvigheid door. Er was dus geen strakke planning.
Waar we wel achter kwamen is dat er toch wel veel bij komt kijken. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Zoals dat elke radiator voor de ventilator een stopcontact nodig heeft. Belangrijk is het gewoon om een deskundig bedrijf in te schakelen die alles regelt.
Hoe is je verbruik gewijzigd (gas, elektra)?
Wij verbruiken wel flink meer stroom dan een normaal huishouden. Wel is ons gasverbruik gedaald tot minder als 1 m3 per dag omdat we alleen nog gas verbruiken om te douchen. Om het extra stroomverbruik te compenseren hebben we gelijk 17 zonnepanelen laten plaatsen. Dat scheelt dan natuurlijk wel.
Kun je wat vertellen over het comfort?
Wij hebben over de gehele benedenverdieping vloerverwarming/ koeling liggen. Op de slaapkamers hebben we lage tempratuur radiatoren laten plaatsen. Deze kunnen zowel verwarmen als koelen. In de winter merken we geen verschil met standaard radiatoren etc. Het is gewoon aangenaam warm en de warmtepomp doet het prima. In de zomer is het hele huis enkele graden koeler als de buitentempratuur. Je kan het niet vergelijken met een airco maar het is zeker aangenaam in de zomer binnen.
Heb je tenslotte nog tips die je zou moeten overwegen als je een warmtepomp laat plaatsen?
Je moet zo’n systeem eigenlijk aan laten leggen als de gehele woning verbouwd gaat worden, hierdoor krijg je het beste resultaat. Lage tempratuur radiatoren hebben bijvoorbeeld een stopcontact nodig voor de ventilator, dat soort dingen moet je dan ook aanleggen.
Daarnaast moet je goed kijken naar de kosten. Ook al krijg je subsidie, het blijft een aardige investering. Het is een stuk kostbaarder dan een standaard CV-systeem. Maar we zullen toch een keer van het gas af moeten met z’n allen, dus als de hele woning verbouwd gaat worden, kijk dan wel serieus naar alternatieven voor een traditioneel CV-systeem.
Meer weten?
De energieambassadeurs van EnergieRijk Houten denken graag mee met jouw vragen op dit gebied. Maak een afspraak in het EnergiebespaarCafe of loop vrijblijvend binnen. Je vindt het EnergieBespaarCafé in het Energiehuis. Het Duurzaamheidsfonds gaf via de Groene Keus 2020 subsidie aan een demonstratieproject in de wijk het Hout voor diverse hybride verwarmingssystemen met warmtepompen: www.dfhouten.nl. Het huis van Sybren is ook een EnergieVoorbeeldWoning, check de kaart en het adviesrapport voor deze woning.