Wil je bezig gaan met het verduurzamen van je woning, maar weet je niet precies hoe te beginnen of wat er allemaal mogelijk is? Wil je grote stappen doen of liever klein beginnen? Vind je het handig om te weten hoeveel je met een bepaalde maatregel kunt besparen en wat precies al die termen betekenen? En bovenal zou je het fijn vinden als je een concreet voorbeeld hebt van een soortgelijk huis?

Dan zijn de EnergieVoorbeeldWoningen een goed startpunt.

Is er van jouw type huis een EnergieVoorbeeld Woning?
Op onderstaande kaart vind je de 40 Energie Voorbeeld Woningen (EVW) die zijn onderzocht en waarvan een adviesrapport is gemaakt (oranje huisje).

Daarnaast vind je binnenkort op de kaart ook woningen waaraan al veel is gedaan om energiezuiniger te worden (bijvoorbeeld nul op de meter, warmtepompen). De bewoners vertellen graag hun verhaal ter inspiratie (groen huisje).

Klik op het huisje voor het adviesrapport voor desbetreffende woning. Met de foto van het huis kun je zien of jouw huis van het zelfde type is. Ook wordt aangegeven in welke andere straten huizen staan van hetzelfde type huis. Bovendien is bij een aantal van deze woningen een verslag toegevoegd van de (vervolg)acties van de bewoners naar aanleiding van de rapportage.

Wat zijn EnergieVoorbeeldWoningen?
Voor totaal 40 verschillende typen woningen (die weer gelijk zijn aan tien tot tientallen woningen van hetzelfde type, op verschillende plaatsen) worden de mogelijkheden in kaart gebracht om de woning te verduurzamen.

Adviesrapport
-Van de bevindingen worden rapportages gemaakt waarin de verschillende opties staan vermeld met betrekking tot de besparingen die mogelijk zijn, bij een enkele wat ze bij benadering gaan kosten en – niet onbelangrijk – wat het oplevert aan comfort.
-Bij woning 1 t/m 9 en nr. 20 is de woning onderzocht in de staat zoals deze nu is. Bij de overige woningen is bij het onderzoek uitgegaan van de originele bouwtekeningen. Het kan dus zijn dat op de foto al zonnepanelen zijn te zien, terwijl in de rapportage nog wordt geadviseerd deze te plaatsen.
-Er worden geen energielabels meegenomen in de beschrijvingen en adviezen. Het energielabel kijkt namelijk niet alleen naar de isolatie van het huis, maar ook naar duurzame energieopwekking. Voorbeeld: met veel zonnepanelen behaal je makkelijk een hoger energielabel, ook al is de schil van het huis dan bijvoorbeeld nog niet of niet optimaal geïsoleerd.
-De in de rapportages genoemde bedragen en besparingen zijn zo goed mogelijk ingeschat, maar tegelijkertijd indicatief. Dit komt omdat de daadwerkelijke besparingen ook afhangen van zaken als de samenstelling van het huishouden, het bewonersgedrag, etc. Daarnaast zijn de genoemde investeringen gebaseerd op marktprijzen, die ook weer kunnen verschillen al naar gelang de uitvoering, de aannemer/installateur en specifieke omstandigheden.

Het EnergieVoorbeeldWoningen (EVW) project wordt uitgevoerd door EnergieRijk Houten en mede mogelijk gemaakt door het DuurzaamheidsFonds Houten.
Lees hier alles over de uitgangspunten van dit project. Hier vind je ook de privacyverklaring specifiek van toepassing op het Energie Voorbeeld Woningen project.