Het maken van warmtescans van woningen vereist speciale weersomstandigheden: droog, weinig wind, 3 uur na zonneschijn en minimaal 15 graden verschil tussen binnen en buiten temperatuur. Desondanks hebben vrijwilligers van het warmtescan-team van EnergieRijkHouten afgelopen winter van 87 woningen een warmtescan gemaakt. Daarnaast is het appartementencomplex van vve de Wolvenakker gescand. Door een goede planning, van het scanteam samen met de werkgroep verduurzaming van de vve, konden op één avond ruim 100 infraroodfoto’s gemaakt worden verdeeld over 27 appartementen.
Een warmtescan kan een hulpmiddel zijn als je wilt verduurzamen. Op een infraroodfoto is namelijk zichtbaar welke plekken van de woning relatief de meeste warmte doorlaten. Bijvoorbeeld: slecht isolerende deuren, oud vensterglas, kieren, verzakte (muur)isolatie, aansluitingen van dak op gevel en dakramen. Soms zijn deze warmtelekken verrassend, soms ook bevestigen ze de koude plaatsen in huis, maar laten de foto’s zien waardoor dit wordt veroorzaakt.
Een warmtescan geeft niet direct de kwaliteit van de isolatie weer. Bij de precieze interpretatie kunnen de deskundigen van het EnergieBespaarCafé helpen. Zij kunnen ook globale berekeningen maken op basis bouwtekeningen of bouwjaar van de woning.
Voor het complex aan de Wolvenakker gaf de warmtescan een aanvulling op hun bestaande verduurzamingsplannen. Om zonnepanelen te plaatsen op het dak (voor collectief stroomgebruik en laadpalen) moest het dat eerst gerenoveerd worden. De warmtescan liet een grote koudebrug zien bij de aansluiting tussen dak en gevel. Een belangrijk aandachtspunt voor de renovatie. De bewoners zijn volgens de statuten zelf verantwoordelijk voor het glas in de gevel. De infraroodfoto’s maakten de verschillen duidelijk tussen de diverse glassoorten, schuifpuien en isolatieroosters. Bewoners die nieuw glas overwegen werd geadviseerd dit te doen voordat er collectief schilderwerk plaatsvindt.
Komende winter gaat het warmtescanteam weer verder. Toch is het goed om nu na te denken over isolatiemaatregelen of het dichten van kieren, zodat je er in de winter warmpjes bij zit zonder (te) hoge energierekening.
Voor informatie kan iedereen terecht in het Energiehuis bij het EnergieBespaarCafé. Voor vve’s is er een speciaal team met informatie over verduurzaming.