* Bewoners bedankt!

Aan het einde van het jaar is het gebruikelijk om de balans op te maken. Bij EnergieRijk Houten kijken we graag vooruit en zijn we al bezig met mooie plannen en samenwerkingen voor 2023. Toch kijken wij ook met genoegen terug. Later zullen we nog een mooi overzicht geven van de cijfers in bezoekersaantallen, bereikte bewoners, gemaakte warmtescans, gesprekken in het EnergieBespaarCafé, deelnemers aan collectieve inkoopacties en meer…

Maar nu willen we graag vast alle bewoners bedanken die het afgelopen jaar en daarvoor al bij ons langskwamen, met ons in gesprek gingen en geïnspireerd werden tot actie. In maart-april van dit jaar vroegen we lezers van onze nieuwsbrief naar hun ervaringen met activiteiten van EnergieRijk Houten. Dat leverde mooie reacties op. Een greep hieruit:

Bij mij is EnergieRijk Houten langs geweest om te zien hoe ik in mijn huurhuis nog energie kon besparen. Vanwege mijn lage inkomsten kreeg ik energiebesparende materialen (ledlampen, tochtstrips, brievenbusklep, waterbesparende douchekop). Daar ben ik erg blij mee.
 – Ans, huurster Houten-centrum

Via ambassadeur Frans veel gehoord over ERH (EnergieRijkHouten), wat slim zou zijn…. In de herfst de kruipruimte afgedekt (bodemzeil, tegen “zweten”) en Tonzon-kussens geplaatst (“ikwilmijnvloerisoleren.nl”), de spouw van de buitenmuren geïsoleerd (VIC-isolatie), en overal HR++ glas (U-waarde 1.0) met Warm Edge (tegen plasjesvorming in de vensterbanken, door RM-Glas). Verder in het najaar via de ERH-inkoopactie 22 zonnepanelen geplaatst door NewSolar. . En bij de plaatsing van de zonnepanelen direct ook Inductiekoken geregeld… Nu offerte binnen voor de gekozen warmtepomp. We zijn de winter tijdens de 50-graden test goed doorgekomen, en we hebben eens goed rondgekeken bij vriendelijke Houtenaren, die bij de ‘warmtepomp-fietstocht’ de diverse opties lieten zien. Prima actie van ERH en de bewoners!
Leo, bewoner-eigenaar, de Borchen, op weg naar een warmtepomp

Ik heb vorig jaar voorjaar de vloer geïsoleerd met Tonzon folie, alle ramen laten vervangen door HR ++ Glas en de buitenmuren laten isoleren. Het was natuurlijk een zachte winter (2021-2022), maar ik stook alleen beneden plus badkamer, en kreeg een nieuw termijnbedrag (binnen een bestaand contract) verlaagd met 50 euro p.m.
– Paquita, bewoner-eigenaar, Oude Dorp

De afgelopen jaren heb ik een heel aantal workshops bezocht en dat zette mij steeds aan het denken. En nog belangrijker het zette mij ook steeds aan tot actie. Inmiddels zijn de ramen gedaan, het dak is van dakisolatie voorzien en de vloeren zijn geïsoleerd. Nu ben ik ook begonnen aan een oriëntatie op (hybride) warmtepompen. Mijn gedachten daarover zijn ook gescherpt door die jullie organiseerde fietstochten en door contact met ervaringsdeskundigen van Energierijk Houten. Kortom, ik ben heel tevreden met jullie acties.
– Willie, bewoner-eigenaar, de Oorden

Ik heb mijn jaarrekening van Eneco gekregen. Bij de check van een van de energiebespaarcoaches dachten we dat het niet eenvoudig zou zijn om nog zuiniger te wezen. Ik weet het, we hebben natuurlijk een super zomer gehad, maar toch. Mijn gas verbruik voor 2022 is 688 m3. Dat is 274 m3 minder. Mijn stroom verbruik voor 2022 is 1471 kWh dat is 290 kWh minder. Het plaatsen van radiatorfolie, spaarlampen en bewust omgaan met energie werkt!
  – Hans, huurder, de Hagen

De inkoopactie voor zonnepanelen van EnergieRijk Houten was interessant. Ik heb een van de online informatieavonden bijgewoond in het voorjaar van 2021 en alle informatie was duidelijk. Ze liggen er sinds eind januari 2022, binnen een dag was de installatie en aansluiting geregeld. De installateurs werkten snel en netjes.
– Gerard, bewoner-eigenaar, de Hoeven

Ik las over de collectieve inkoopactie zonnepanelen en de informatie was duidelijk en interessant. Ik heb me aangemeld via de pagina van JouwhuisSlimmer.nl en een afspraak met de leverancier was snel gemaakt. Ze kwamen langs en hadden een duidelijk verhaal over de plaatsing en ligging op mijn dak. Daarnaast woont een energieambassadeur van EnergieRijk Houten tegenover mij en zijn aanvullende informatie over de actie gaf extra vertrouwen.
– Olfert, bewoner-eigenaar, Oude Dorp