* Kierentest Oorden: ‘Zo lek als een mandje’

Op zaterdag 12 november keken bewoners in de Oorden hun ogen uit toen er bij het huis van een van hun buurtgenoten rook opsteeg uit vreemde plaatsen.

Het ging om een blowertest, een demonstratie van een luchtdichtheidstest die aantoonde waar in het huis kieren zitten. De bewoners hebben de afgelopen tijd diverse maatregelen ter verbetering van isolatie en duurzaamheid van hun huis getroffen en vroegen zich af: “Is ons huis nu eigenlijk echt wel zo tocht- en lekvrij als we denken?” Het bedrijf Retrotec dat gespecialiseerd is in deze testen zette met behulp van de apparatuur en een speciale blowerdoor in de voordeuropening het huis in overdruk en blies er grote hoeveelheden (milieu- en mensvriendelijke) rook in.

De toegelopen buurtgenoten konden buiten alles volgen en werden ondertussen geïnformeerd door energieambassadeur Frans Versteeg. Hij voorspelde dat het “huis nog zo lek als een mandje” zou blijken. De rook die vrijkwam bij de aansluitingen tussen dak en gevels en op andere plaatsen aan de gevel bevestigde dit. Spectaculair om te zien, maar teleurstellend voor de bewoners. Het goede nieuws is dat nu precies duidelijk is waar de kieren zitten, zodat ze nu gemakkelijk (en goedkoop) gedicht kunnen worden om een echt goed geïsoleerd huis te krijgen. Al deze informatie is natuurlijk ook interessant voor andere Oorden bewoners die veelal in soortgelijke huizen wonen.

Dit onderzoek werd uitgevoerd door EnergieRijk Houten samen met de bewoners van de EnergieRijke Oorden en met ondersteuning van de gemeente in het kader van de transitievisie warmte. De Oorden is net als het oude Dorp aangewezen als een van de startwijken. In deze wijken staan de oudere huizen in Houten, vaak nog zonder goede isolatie.