*Brrr het wordt koud… Tips, acties en aandachtspunten van de energieambassadeurs

BRRR het wordt koud buiten… Maar blijft het binnen lekker warm?

Er is flinke kou in aantocht. De Houtense energieambassadeurs hebben wat winterse energiebespaartips,  aandachtspunten en leuke acties voor je op een rij gezet:

*Buitenkranen uit?
Zijn je buitenkranen wel afgesloten? (scheelt een lekkage en dure reparatie).

* Sneeuw op het dak?
Check bij wie de meeste sneeuw op het dak blijft liggen. Hij/zij die goed isoleert of weinig  verwarmt wint. Maar beide is goed voor de CO2 reductie!

*Warmtepomp?
Maandag, dinsdag en woensdag zijn goede testdagen voor warmtepomp-gebruikers. Houd jij het warm? Zo niet, misschien maar geen nachtverlaging…

*Doe je mee met de 50 graden test van MilieuCentraal?
Dit is de test of je huis al geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Als je het huis niet warm krijgt, weet je dat je er niet klaar voor bent. Onder deze koude condities heb je de ultieme testomgeving! Klik hier voor de test.

*Doe je mee met de zetmop60 actie?
Niet vergeten de maximale temperatuur van de cv-ketel toch echt hoger te zetten als je het koud vindt worden in huis! Maar zet ’m na de kou weer op 60 en stuur je ketelselfie op via www.zetmop60.nl/winactie of info@energierijkhouten.nl

*Raam open?
Lucht niet overmatig. Slaapkamerraam ‘s morgens een kwartiertje open zetten is ruim voldoende.

*Ramen dicht? 
Let op openstaande dakramen en roosters. Met hevige kou is het schoorsteeneffect van je huis groter dan normaal. (En sneeuw kan door elke naad of kier binnenkomen).

*Kierenjacht
Toch nog tocht in huis? Ga op kierenjacht. Het is niet vaak dat kieren en naden zich zo makkelijk laten opsporen. Althans daar waar de koude naar binnenkomt. Dat kun je nog versterken door de Mechanische Ventilatie, als je die hebt, en de afzuigkap vol aan te zetten gedurende je speurtocht!

*Gordijnen dicht
Doe zeker ‘s nachts gordijnen dicht en sluit andere raambekleding ook daar waar je niet verwarmt.

*Auto nodig? 
Vergeet de antivries in de ruitensproeiertank van de auto niet mocht je onverwachts weg moeten. Dek eventueel de voorruit van de auto af tegen de sneeuw.

*Winterpret
Vergeet de effecten van warme kleding zoals goed isolerende pantoffels niet.
Ga je naar buiten, trek goed isolerende kleding aan. Maar voorkom dat de wind uit de isolerende kleding waait…. Vroeger deden we niet voor niets kranten onder de jas bij het schaatsen om de wind van het lijf te houden…

*Heel Houten Isoleert
En nu je hier toch bent, heb je al eens gekeken naar de actie Heel Houten Isoleert?