* Burenproject met zonnepanelen

Hendrik Moons vertelde op de Duurzaamheidspagina van 7 april 2021 in het Houtens Nieuws over het project voor zonnepanelen op de schuur en carportdaken van een aantal buren. Lees hieronder zijn verhaal. Meer over de zonnepanelen op zijn dak en carport vertelde hij op de informatiebijeenkomst over zonnepanelen op 12 april.

Vier buren van de Jachthoeve sloegen de handen ineen om hun schuurdaken van zonnepanelen te voorzien. Omdat dat op een vernieuwende manier gebeurde, wonnen ze er zelfs een prijs van het Duurzaamheidsfonds Houten mee. Wat was er zo vernieuwend? Dat lees je hier.

De aanleiding was het volgende. Een van de vier buren was bezig met een renovatie om van het gas los te raken (inmiddels afgerond en goed gelukt). Daarvoor waren naast een warmtepomp en wat extra isolatie ook zonnepanelen nodig. Die kwamen zowel op zijn huis als de schuur te liggen. Maar… de daken van de schuren en carports van deze buren sluiten op elkaar aan. Waarom zouden we die niet in 1x helemaal vol leggen?

We maakten met de vier huizen een plan hoe we zo veel mogelijk panelen op dit stuk dak kwijt konden. De crux hierbij was om ze over de erfgrens heen te leggen. Daardoor passen er in zijn totaliteit meer. Bovendien ziet het er mooier uit. Over de panelen die een stukje op de schuur van de buur liggen hebben we een onderling contractje getekend. Dus dat is goed geregeld.

Het tweede vernieuwende element is de oriëntatie van de panelen. We hebben ze niet op het zuiden maar oost-west gelegd. Die oriëntatie brengt per paneel ietsje minder op, maar heeft twee grote voordelen: ten eerste passen er op die manier meer panelen op. Ten tweede is de opwek van de zonnestroom meer verspreid over de dag, en daardoor meer in lijn met je eigen gebruik. Handig voor wanneer salderen in de toekomst verminderd wordt.

Bij een deel van de schuren is gelijk een dikkere stroomkabel naar de schuur gelegd, zodat daar een laadpaal gerealiseerd kon worden (en in de toekomst een thuisaccu). Dit laadpunt van het merk Zappi is ook nog eens slim: hij gaat harder laden als de zon schijnt, en zachter als het huis veel verbruikt.

Laatste stap is om langs de randen gezamenlijk sedum te plaatsen. Wordt vervolgd!

Ook geïnspireerd geraakt? Loop eens langs of mail naar hendrikmoons@gmail.com!