* Hoeveel kun je besparen met simpele bespaarmaatregelen?

Energieambassadeur Ad zette op een rij hoeveel je kunt besparen met de maatregelen die Toke en Jan in hun verhaal noemen en hij heeft nog meer handige tips:

*Douche maximaal 5 minuten en gebruik een spaardouchekop. Hoe? Zet een wekker, timer of muziekje op 5 minuten. Besparing: € 50,- per persoon, per jaar.
*Vervang je gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Hoe? Vervang eerst de lampen die je het vaakst aan hebt en de meeste Watt hebben. Vaak zijn dat de lampen in de keuken, woonkamer en badkamer. Besparing: € 50,- per jaar.
*Was op 30 of 40 graden én met volle trommel. Besparing bij een huishouding met 4 personen: € 30,- per jaar en bij 2 personen: € 15,- per jaar.
*Droog als het even kan je was buiten aan de lijn, niet in de droger: besparing: € 50,- per jaar.
*Zet de vaatwasser op het ecoprogrammaof zet de temperatuur op 50-55 graden. Hoe? De vaatwasser wast prima schoon op het eco-programma: daar is hij op getest. Besparing: € 20,- per jaar.

Energieverbruiksmanager
Tot slot heeft Ad nog de tip: ‘Gebruik een energieverbruiksmanager. Dit hulpje maakt de uitvoering van bespaartips makkelijker. Meten is weten! Er zijn allerlei apps en apparaatjes waarmee jij je gas- en stroomverbruik in de gaten kunt houden. Sommige zijn gratis, andere moet je kopen. Je kunt er tussenstekkers bij kopen of lenen waarmee je precies kunt meten hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Zo zie je meteen of jouw koelkast energie slurpt en welk apparaat in stand-by toch veel stroom verbruikt. Alle energieverbruiksmanagers op een rij staan op www.energieverbruiksmanagers.nl’

De kostenbesparingen die hierboven genoemd worden en heel veel tips, zijn ook terug te vinden op de website www.milieucentraal.nl.