*Ervaringen met aanvragen ISDE subsidie en/of Energiebespaarlening

*Ervaringen met aanvragen ISDE subsidie en/of Energiebespaarlening

Via de website van EnergieRijk Houten, tijdens de online informatiesessies in 2021 en 2022 en op de Pagina Duurzame Energie van 30 maart in ‘t Groentje wordt informatie gegeven over de beschikbare subsidies en andere financiële mogelijkheden om verduurzamende maatregelen in en aan je huis te financieren.

We hebben een aantal Houtenaren gevraagd naar hun ervaringen met de ISDE subsidie en de Energiebespaarlening. Hun ervaringen lees je hieronder. De ervaringen zijn uitgesplitst in de subsidie (ISDE via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) en de Energiebespaarlening via het Nationaal Warmtefonds.

ISDE – SUBSIDIE

Tot en met 2020 bestonden er twee subsidies voor particuliere woningeigenaren
De SEEH (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis) voor isolerende maatregelen en de ISDE (investeringssubsidie Duurzame Energie) voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.
Met ingang van 2021 is de SEEH voor woningeigenaren afgeschaft en is de ISDE uitgebreid zodat je nu via de ISDE niet alleen subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler kunt aanvragen, maar ook voor de aansluiting op het warmtenet of de uitvoer van isolatiemaatregelen.
Voor 2021 is door het kabinet 164 miljoen euro uitgetrokken.
Een deel van de ervaringen hieronder is dus nog gebaseerd op de SEEH subsidie. We hebben deze wel opgenomen. De voorwaarden en regelingen worden nogal eens aangepast dus lees ook altijd de meest recente informatie via de officiële website van de RVO.

* Inwoner uit de Slagen
In 2019 heb ik subsidie aangevraagd via SEEH voor vloerisolatie en HR++ glas en via ISDE voor een warmtepomp.

Hoe wist je van deze subsidie?
De ISDE was al bekend bij mij, daar wordt al flink mee geadverteerd. Toevallig werd de SEEH nieuw leven ingeblazen toen ik mijn planning aan het doen was. Dat was mooi meegenomen!

Was het veel werk/ingewikkeld om het aan te vragen en duurde het lang voordat het geregeld was?
Nee, de ISDE voor de warmtepomp niet. SEEH was wat complexer met allerlei verschillende uitvoerdersformulieren die je moet toevoegen. Kan me nog herinneren dat het ook een gedoe was om ze op de juiste manier te uploaden. Toen de aanvraag eenmaal was ingediend was het bijzonder snel geregeld met de afhandeling.

* Inwoner uit het Oude Dorp

In 2020 heb ik via de toenmalige SEEH regeling subsidie aangevraagd voor vloerisolatie en HR++ glas en CV-optimalisatie.

Hoe wist je van deze subsidie?
Via de media en via EnergieRijk Houten.

Was het veel werk/ingewikkeld om het aan te vragen en duurde het lang voordat het geregeld was?
Ik vond het redelijk ingewikkeld, maar het kan zijn dat het nu via de ISDE wat minder formulierenwerk is… Toen de aanvraag eenmaal ingediend was, was het snel geregeld en had ik het geld binnen een maand ontvangen.

Heb je nog tips?
– Kijk goed naar de minimale eisen m.b.t. de m2
– Scan/ verzend met het uitvoerdersformulier ook de bladzijde waarop de uitvoerder zijn handtekening kan zetten en vraag dan deze bladzijde ondertekend terug te zenden. Kleinere bedrijven vinden het zetten van een digitale handtekening lastig.

* Inwoner uit de Meren
Eind november 2020 heb ik de ISDE subsidie aangevraagd voor een warmtepomp.

Hoe wist je van deze subsidie?
Via de krant en de leverancier wees me er ook op.

Was het veel werk/ingewikkeld om het aan te vragen?
Nee, het was niet ingewikkeld: inloggen bij RVO, goede omschrijving geven van de configuratie en uploaden van de facturen. Heel gebruiksvriendelijk.

Was het daarna snel geregeld?
Binnen twee weken.

ENERGIEBESPAARLENING

Geld lenen kost geld. Op de website van Het Nationaal warmtefonds lees je alle informatie en voorwaarden. De ervaringen die we hier delen zijn de persoonlijke ervaringen, omstandigheden en motivaties van individuele bewoners. Het zijn geen adviezen.

* Inwoners uit de Hoeven
In 2019 hebben wij gebruik gemaakt van de Energiebespaarlening om de aanschaf van onze zonnepanelen en spouwmuurisolatie te financieren.

Voor ons was het voordeliger om het stukje spaargeld dat we hiervoor beschikbaar hadden, te gebruiken om een stuk van de hypotheek af te lossen. De rente van de Energiebespaarlening was namelijk lager dan onze hypotheekrente. Het ging niet om enorme verschillen, maar was toch aantrekkelijk en overzichtelijk.

Hoe hoorde je/wist je over deze Energiebespaarlening?
We hoorden hierover tijdens een thema-avond van EnergieRijk Houten begin 2019. Dat kwam bij ons precies op moment dat we bezig waren met aantal maatregelen dus toen hebben we ons hier verder in verdiept via de informatieve en duidelijke website.

Was het aanvragen ingewikkeld, duurde het lang, waren de voorwaarden duidelijk?
Alles was heel duidelijk. De leverancier van spouwmuurisolatie die verklaring moest invullen wist ook al hiervan dus ging allemaal heel soepel. Natuurlijk moet je e.e.a. invullen en ondertekenen weer terugsturen maar alles was duidelijk en er werd snel via mail geantwoord.

* Inwoner uit de Slagen
In 2019 heb ik naast aanvraag SEEH/ISDE subsidie een Energiebepaarlening afgesloten voor de financiering van aanschaf warmtepomp, diverse isolatiemaatregelen en de aanschaf van PVpanelen.

Bij mij was het de afweging tussen meefinancieren bij de hypotheek of de Energiebespaarlening. Het meefinancieren met de hypotheek zou je op ruim 1800 euro opstartkosten komen met een vergelijkbare rente als bij de Energiebespaarlening. Keuze was dus snel gemaakt

Hoe hoorde je/wist je over deze Energiebespaarlening?

De Energiebespaarlening kende ik al langer omdat ik ook al langer het een en ander aan het uitzoeken was.

Was het aanvragen ingewikkeld, duurde het lang, waren de voorwaarden duidelijk?
Voorwaarden zijn heel helder en duidelijk op voorhand. Contact met Nationaal warmtefonds is meer dan fijn, zitten fijne en kundige mensen aan de telefoon. Opstart duurde wat lang omdat je allemaal formulieren moest invullen van zaken waarvan je nog niet zeker wist of je ze ging uitvoeren of niet. Ze doen een toets vooraf of de financiering wel wordt aangegaan waarvoor het bedoeld is en achteraf als er uit het bouwdepot wordt onttrokken doen ze die toets nog een keer. Dat maakt het wat omslachtig. Maar toen ik alles bij elkaar was het bijzonder snel geregeld.

Klik hier voor meer informatie over subsidies en de Energiebespaarlening.