* Heel Houten Isoleert: isolatietips

Heel Houten Isoleert: isolatietips

We horen en lezen het dagelijks in de media: 2022 was het jaar van de crises. En in het opgesomde rijtje worden de energiecrisis en de klimaatcrisis steevast genoemd. Deze crises zijn niet opeens gestopt toen 1 januari 2023 aanbrak en dus is en blijft het een goed idee om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie, ook in je eigen huis.
In het winterseizoen voelen we de kou niet alleen in onze portemonnee maar ook binnen. Hoe meer en beter je de warmte kunt vasthouden, hoe minder je hoeft te stoken. Het isoleren van je huis is dus een goed idee: je verbruikt minder energie (en je stoot minder CO2 uit), je bespaart op je energierekening en je creëert een comfortabel warm huis.

Isoleren, hoe pak je dat aan?
Een goed geïsoleerde woning zal uiteindelijk een combinatie hebben van dak- of zoldervloerisolatie, vloerisolatie, HR++glas en spouwmuurisolatie. Op papier klinkt dat heel logisch, maar hoe pak je dit aan in de praktijk? Hoeveel kost het? Welke materialen zijn het beste voor jouw huis, waar moet je op letten bij een offerte en bij de installatie? Waar moet je mee beginnen en niet onbelangrijk: wat levert het je precies op en vind je de terugverdientijd acceptabel? Allemaal terechte vragen met voor iedere bewoner een genuanceerd antwoord.

Tips van de energieambassadeurs
We vroegen een aantal van de Houtense energieambassadeurs (Frans, Hans en Roelof) om tips en weetjes op te sommen. Zaken die ze vaak tegenkomen, vragen die ze vaak horen en verkeerde aannames die ze vaak tegenkomen. Het werd een hele lijst.
Heb je vragen naar aanleiding van deze tips? Kom dan langs in het EnergieBespaarCafé daar leggen ze het graag uit met jouw eigen situatie/huis als uitgangspunt.

Glas
> Vervang je het oude dubbelglas door HR ++ glas in de kozijnen en ramen dan kan 10 m3 gas per m2 per jaar worden bespaard. Heb je nog enkel glas dan is de besparing zelfs 30 m3 per m2 per jaar. Overweeg ook HR++ glas op de slaap- en zolderverdieping. Het effect is resp. ca. 80 % en 60% van het glas op de begane grond maar bij de huidige energieprijzen zeer zinnig afgezien nog van minder CO2-uitstoot en meer comfort.

> Ook binnen het HR++ glas zijn er verschillen in de isolatiewaarde. De iets goedkopere (vaak standaard) optie is niet altijd de beste. Kijk naar de slechts geringe meerprijzen van HR++ glas met een warmtegeleidingswaarde (U-waarde) van 1,1, 1,0 W/m2K of lager dat geeft weer bijna 10%, bijna 20% of meer minder warmteverlies.

> Let ook op de afstandhouders rondom het glas. Deze zijn vaak standaard van aluminium en alumninium geleidt heel goed warmte en dat wil je dus niet. Vraag dus om een warmte-isolerende rand rondom het glas, een zogenaamd warm-edge profiel.

> Voor HR++ glas is er deze winter geen collectieve inkoopactie, maar met goed glas bespaar je dus wel weel. Op de website van EnergieRijk Houten is informatie te vinden over waar je op moet letten. Ook worden een drietal lokale glasbedrijven genoemd die de bewoners mogelijk verder kunnen helpen. Link naar de informatie over glas.

Ventilatie en kierendichting
> Wist je dat soms meer dan 40% van de warmte die jouw verwarming op de begane grond afgeeft toch nog door het dak naar buiten gaat? Onnodige ventilatie op de eerste verdieping en de zolder maakt dit percentage nog groter! Ventileer bewust wat nodig is maar beperk ventilatie waar niemand is.
Laat dus ook niet overdag de slaapkamerramen langer dan een kwartier open staan of de hele dag op een kier. Lekker fris, maar je stookt voor niets. Je huis is als een ouderwetse theemuts. Als je daar gaten in maakt koelt het snel af.

> De meest effectieve manier van verduurzamen is veelal je huis luchtdicht maken. Huizen in Houten zijn lek als een mandje en dat kost erg veel energie. Vrees niet voor een luchtdicht huis want dat gaat je echt niet lukken. Maatregelen kosten tientjes en verdienen zich binnen weken/maanden terug plus meer comfort en minder CO2 uitstoot. Warme lucht wil omhoog en door het dak naar buiten, dicht alle kieren langs schoorstenen, dakbeschot en nok.

> Zodra de voorjaarszon schijnt willen de mensen nog wel eens enthousiast ramen en deuren de halve dag open te gooien terwijl het maar 16 graden is… Gevolg: je staat je huis van pakweg 100 ton materiaal enorm af te koelen.’s Avonds gaat de CV-ketel flink stoken, omdat die 100 ton huis weer op temperatuur gebracht moet worden en dat kost veel aardgas. Kortom, gooi ramen en deuren in het voorjaar pas open als de luchttemperatuur buiten boven de pakweg 20 gr. C is.

Isolatie op zolder
> Verwarm waar je bent, verwarm niet waar je niet bent. Warme CV buizen op zolder zijn gewoon radiatoren, isoleer ze goed! Binnen twee maanden heb je het terugverdiend.

> Vocht: Waar warme lucht afkoelt dreigt er gevaar voor condens, vooral bij na-isolatie van het dak aan de binnenzijde vraagt dit om een zorgvuldige professionele uitvoering om schade (op termijn) te voorkomen!

Vloerisolatie
Verschil tussen vloerisolatie, bodemfolie en bodemisolatie

> Laat je vloerisolatie aanleggen, doe dat dan altijd in combinatie met bodemfolie.
Bodemfolie voorkomt verdamping van water in de kruipruimte en die verdamping maakt de kruipruimte kouder en dan verlies je meer warmte door de vloer. Bovendien wordt je kruipruimte droger en heb je minder kans op optrekkend vocht.

> Zeker bij vloerverwarming is een goede vloerisolatie van groot belang. Een warme kruipruimte is immers niet wat je wilt.

> Denk goed na over bodemisolatie, want bereik je hier wel mee wat je wilt? Bodemisolatie maakt veelal de kruipruimte koeler en daardoor raak je meer warmte kwijt. Bij twijfel ga informeren bij het EnergieBespaarCafé.

Spouwmuur
> Heb je een lege spouw in de gevel dan is naïsoleren een goed idee.

> Zit er al iets van isolatie in de gevel? Als je minder dan 3 cm spouwruimte over hebt dan heeft na-isoleren niet zo veel zin. Bedenk dat die kleine spouw ook een isolerende werking heeft, weliswaar minder dan isolatiemateriaal biedt, maar die isolerende spouw raak je kwijt als je zou kunnen na-isoleren. Het effect van kleine spouwruimtes na-isoleren is dus beperkt.

> Met een liniaal en/of breinaald kun je via open stootvoegen in de gevel snel zien hoeveel isolatie er in de gevel zit en hoeveel ruimte er nog beschikbaar is.

De collectieve inkoopactie isolatie 2022-2023 loopt nog tot eind maart. Op 25 januari is er een informatieavond over isolatie. De openingstijden en-data van het EnergieBespaarCafé lees je hier.