* Heel Houten in de Zon: tevreden bewoners

Een jaar geleden spraken we twee tevreden bewoners over hun ervaringen de collectieve inkoopactie voor zonnepanelen op eigen dak Heel Houten in de Zon . Nu de vierde inkoopactie zonepanelen in volle gang is, brengen we hun verhaal nogmaals onder de aandacht. Gerard Hartman deed mee in 2021 en Olfert Langerak in 2020:

Zonnepanelen Jachthoeve via de collectieve inkoopactie Heel Houten in de Zon 2021

Gerard Hartman aan de achterzijde (met 6 panelen waarvan een op de dakkapel ligt-niet zichtbaar op foto) van zijn huis.

Op de Jachthoeve wonen Gerard Hartman en zijn vrouw Annelies, nu weer samen, nadat hun kinderen zijn opgegroeid en zijn uitgevlogen. Ze zijn de originele bewoners en wonen hier dus al ruim veertig jaar sinds 1981.
Vanaf 1982 houdt Gerard het maandelijkse en jaarlijkse energie- en waterverbruik bij. Een mooi grafiekje laat zien dat de grote piek zit bij toen de kinderen ouder werden, maar nog wel thuis woonden. Daarna daalde het gebruik gestaag.

Zo weinig mogelijk gas gebruiken
Sinds eind januari van dit jaar liggen er dertien zonnepanelen voor- en achter op het oost-west gerichte dak. Met acht panelen dekken zij het eigen gebruik. De laatste twee weken is het gasgebruik nagenoeg niets. Met de warmte van de zon en een elektrische convectorkachel verwarmen zij met de 1000 kwh die ze ‘over’ hebben van de vijf extra panelen hun woonkamer. “De verwarming is de afgelopen twee weken niet aan geweest”. Ze noemen het gekscherend ‘Poetin pesten’ als ze het kacheltje aanzetten.
“We koken en douchen nu nog op gas. In de nieuwe meterkast is al wel rekening gehouden met elektrisch koken. Als de gaskookplaat aan vervanging toe is, komt er een inductiekookplaat.”

Collectieve inkoopactie zonnepanelen
Gerard Hartman is blij met zijn zonnepanelen. “Eigenlijk had ik al een jaar of acht-negen geleden bedacht dat ik ze wilde, maar indertijd was het voor een oost-west gericht dak echt nog niet interessant genoeg. De laatste jaren zijn de panelen in kwaliteit vooruit gegaan en is de techniek zodanig verbeterd dat de tijd er nu rijp voor was. De inkoopactie voor zonnepanelen van EnergieRijk Houten was interessant. Ik heb een van de online informatieavonden bijgewoond in het voorjaar van 2021 en alle informatie was duidelijk. Binnen een week na mijn aanmelding had ik de leverancier op bezoek die me een duidelijk plaatje van de ligging en plaatsing kon geven. De voorgerekende opbrengsten lijken nauwkeurig genoeg en daar ben ik heel tevreden mee. Ze liggen er sinds eind januari 2022, binnen een dag was de installatie en aansluiting geregeld. De installateurs werkten snel en netjes. De afgelopen maand was natuurlijk een topmaand.” Hartman houdt de opbrengsten nauwkeurig bij via de app en kan daar echt van genieten. “Iedere dag werd het record weer verbroken”.

Energieverbruik
Naast de app voor de opbrengsten van de zonnepanelen, maakt Hartman ook gebruik van de app slimmemeterportal.nl. Hierop kan hij nauwkeurig nagaan wat zijn stroom- en gasverbruik is en op welke momenten er pieken zitten in het gebruik. “Ik vind het leuk om dit allemaal bij te houden en te kijken hoe ik nog extra kan besparen of waar een piek in het verbruik vandaan komt. Ook is af te leiden welk deel van de zonne-energie meteen gebruikt is.

Isolatie
Eerder liet hij al HR++ glas installeren op de bovenverdieping. De tussenwoning verliest geen warmte aan de naastgelegen huizen Daarnaast is een deel van de zolder van binnenuit geïsoleerd. “Spouwmuurisolatie gaat hier het verschil denk ik niet maken. Vloerisolatie is nog een optie als we over zouden willen gaan op vloerverwarming. Dus voorlopig zijn we voldoende voorzien en hopen we op nog heel veel zonnige dagen.”

En zien ze om zich heen in de straat al meer buren met zonnepanelen?
Als je door de buurt loopt en ook daarbuiten dan zie je steeds meer zonnepanelen op de daken verschijnen en dat verbaast me niets. Ik wist dat een van mijn buren ook wel interesse had, dus toen ik mijn offerte binnen had, heb ik die vrijblijvend doorgegeven aan ze. Ze hebben per slot van rekening precies hetzelfde huis en hetzelfde dak. Dat vonden ze wel interessant, want ook bij hen komen er nu zonnepanelen.”

Zonnepanelen Dorpsstraat via de collectieve inkoopactie Heel Houten in de Zon 2020

Olfert Langerak achter zijn huis met 11 zonnepanelen op het zuidwesten.

In zijn twee-onder-een-kap-woning aan de Dorpsstraat 30 vertelt Olfert Langerak over zijn ervaringen met de collectieve inkoopactie voor zonnepanelen van EnergieRijk Houten.
“De laatste jaren word ik me steeds bewuster van mijn gedrag en energieverbruik en de impact daarvan op het milieu. Daarnaast vind ik het kostenaspect ook best belangrijk, dus als ik kan besparen op mijn energiekosten dan is mijn interesse gewekt.”

Niet op vakantie vanwege Corona
Toen dus door de Covid-pandemie een vakantie in 2020 niet tot de mogelijkheden behoorde, besloot hij zijn vakantiebudget in de verduurzaming van zijn huis te steken.

Heel Houten in de Zon
“Ik las over de collectieve inkoopactie zonnepanelen en de informatie was duidelijk en interessant. Ik heb me aangemeld via de pagina van JouwhuisSlimmer.nl en een afspraak met de leverancier (Volt4U) was snel gemaakt. Ze kwamen langs en hadden een duidelijk verhaal over de plaatsing en ligging op mijn dak. Ze adviseerden alleen aan de achterkant te leggen op het Zuidwesten, omdat aan de voorkant de bomen teveel schaduw zouden geven.”
“Ik heb ook nog bij twee andere leveranciers een offerte opgevraagd. Maar de prijs en manier van communiceren van de leverancier van Heel Houten in de Zon was goed. Daarnaast woont een energieambassadeur van EnergieRijk Houten tegenover mij en zijn aanvullende informatie over de actie gaf extra vertrouwen.”

Tevreden
In mei 2020 gaf hij akkoord op de offerte en in juni werden de panelen gelegd. “Ik ben tevreden over het hele proces. Dat ging heel soepel. De installateurs werkten snel en netjes en binnen een dag was alles in werking. Ook het voorspelde rendement van de elf panelen klopt.”

Nog meer energiebesparing
“In hetzelfde jaar heb ik ook HR++ glas en vloerisolatie laten aanbrengen via de collectieve inkoopactie Heel Houten Isoleert. Omdat ik twee isolatiemaatregelen uitvoerde, kon ik ook gebruik maken van de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner*.”
Daarnaast heeft Langerak een timer op de pomp van zijn vloerverwarming geïnstalleerd zodat deze alleen aanslaat als er daadwerkelijk verwarmd wordt. Ook heeft hij zijn CV-ketel ingesteld op 50 graden. “En ik heb mijn sluipverbruik gemeten. Dat was aanzienlijk dus daar heb ik standby stekkerdozen voor aangeschaft zodat ik alle apparaten goed kan uitschakelen. Ook zitten overal ledlampen in. Het gevolg is dat ik per maand euro 50,- minder betaal aan energiekosten.”

“Zonnepanelen zijn een no-brainer”
Met de hoge energiekosten, de eigen elektriciteit via de panelen en de besparingen op de rest van het elektriciteits- en gasverbruik (door de isolatie) is de terugverdientijd ook interessanter geworden. “Wat mij betreft is de aanschaf van zonnepanelen echt een no-brainer. Niet aarzelen, maar zo snel mogelijk doen als je het kunt betalen.”

De collectieve inkoopactie van EnergieRijk kan je hierbij helpen. Er is veel informatie, een goede selectie en de samenwerking met de leverancier verloopt soepel.
Je kunt je nog t/m 30 juni 2023 aanmelden voor de lopende collectieve inkoopactie. Meer weten over Heel Houten in de Zon 2023? Klik hier.

*Noot ERH: Check de meest recente voorwaarden voor subsidie voor isolatiemaatregelen (die steeds soepeler worden) via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Zie website EnergieRijk Houten.