* Bodem- of vloerisolatie?

Isoleren, soorten isolatie, vloerisolatie, bodemisolatie… wat is het verschil en welke maatregel is de beste of heeft het gewenste effect? De energieambassadeurs van EnergieRijk Houten delen hun kennis om meer achtergrond te geven bij isolatiemaatregelen. Deze keer vertelt energieambassadeur Frans over vloer- en bodemisolatie:

Om energie te kunnen besparen moet liefst de hele ‘schil’ van je huis geïsoleerd zijn. Als energieambassadeur, krijg ik vaak vragen hoe dat het beste en goedkoopste kan. Pas geleden kreeg iemand in Houten een folder door de brievenbus over de positieve energiebesparende effecten door bodemisolatie met schuimkorrels. Hij vroeg mij of dit een goede maatregel is.

Bodemisolatie bestaat uit schuimvlokken of schuimparels die in de kruipruimte worden geblazen. Deze bodemisolatie helpt alleen tegen vochtoverlast. Het drijft op het grondwater als dat in de kruipruimte omhoog komt en vermindert de verdamping. Bodemisolatie zorgt er daarnaast ook voor dat de bodemwarmte (10°-12° Celsius, ook in de winter) niet de lucht in de kruipruimte kan verwarmen. De temperatuur in je kruipruimte wordt dan dus door bodemisolatie kouder door de nodige ventilatie met buitenlucht. Door de lagere temperatuur in je kruipruimte verdwijnt er dan meer warmte vanuit je woning naar de kruipruimte. Warmte ‘stroomt’ namelijk van een warmere omgeving naar een aangrenzende koudere omgeving. Hoe groter het verschil hoe sneller dat gaat. Bodemisolatie werkt dus contraproductief bij energiebesparing. Als het doel is om je huis beter te isoleren, kun je beter geen bodemisolatie nemen.

Wat is wel een goede oplossing?
Het is wel een goede oplossing om de onderkant van je vloer te isoleren. Dit kan met een schuim dat tegen de onderzijde wordt gespoten, maar milieuvriendelijker vind ik het gebruik van isolerende/reflecterende folies. Die zorgen net als spuitschuim voor stilstaande lucht (= isolatie) en tevens wordt de warmtestraling uit de ruimte boven de kruipruimte teruggekaatst door spiegelende folie. Als er daarnaast sprake is van een vochtige kruipruimte, dan kan een speciale bodemfolie op de bodem van de kruipruimte worden aangebracht. Doordat de folie ook doorloopt tegen de wanden, zal er geen grondwater op de folie komen. De kruipruimte zal binnen een maand helemaal droog zijn. Als je nog een keer onder de vloer moet komen, blijf je droog en schoon, dat is anders bij vochtregulatie met vlokken of parels.