* KOELE tips van energie-ambassadeur Frans

4 KOELE TIPS van energie-ambassadeur Frans:
De zomer staat voor de deur, er komen warme dagen aan, mischien wel de eerste hittegolf van dit jaar… Energieambassadeur Frans vertelt deze dagen over hoe isolerende maatregelen ook in deze periode in je voordeel kunnen werken en hij geeft KOELE tips…

Tip 1:
Voorkom zoveel mogelijk warmte-instraling door de ramen. Houd de zon BUITEN tegen. Dat kan d.m.v. zonneschermen, zonnedoeken, lakens, beplanting ed. Zonwering aan de binnenkant heeft een veel geringer effect. De warmtestraling die binnen komt kan er namelijk niet meer uit (denk aan een een broeikas). Kijk om je heen hoe buurtgenoten deze tip toepassen.

Tip2:
Ventileer vrijwel alleen ‘s nachts. De nachten zijn relatief koud en die kou wil je graag in je huis hebben. Overdag minimaal ventileren, haal de warme lucht niet naar binnen. Dus ook de tuindeur(en) in je huis overdag dichthouden, want doe je dat niet dan komt er meer warmte in je huis dan je wilt. Een beetje tocht van 30 gr. C warme lucht is wel lekker, maar warmt je huis veel te veel op.

Tip 3:
Warmte-isolatie heeft ook een erg positief effect in de zomer. Als je bijvoorbeeld gevel- of dakisolatie hebt, komt er door de gevel en het dak veel minder warmte binnen en je huis warmt maar langzaam op.

Tip 4:
Zonnepanelen helpen. Zonnepanelen werken als een grote parasol en voorkomen dat het dak erg warm wordt.