* 100 ledlampen via Doorgeefluik: donatie maakt energiezuinige lampen mogelijk

Dankzij een donatie van een Houtens echtpaar is het mogelijk om energiezuinige ledlampen mee te geven aan bewoners die spullen krijgen van het Doorgeefluik.

Het Doorgeefluik (DGL) verzamelt spullen die anderen over hebben, en geeft ze daarna ook bijna direct door aan mensen die ze goed kunnen gebruiken. Behalve het feit dat dit hergebruik ook nog eens duurzaam is, gaan ze graag nog een stapje verder.

Regelmatig komt één van de energieambassadeurs van EnergieRijk Houten (ERH) langs bij het Doorgeefluik om te kijken welke van de gedoneerde lampen (de armaturen) geschikt zijn voor de ombouw naar led. De nog aanwezige gloei- en halogeenlampen worden verwijderd. Op het moment dat de armaturen “over de toonbank” gaan, worden ledlampen in de fitting gedraaid.

De ledlampen worden via EnergieRijk Houten beschikbaar gesteld. Eerder was deze actie al mogelijk via een subsidie van het Duurzaamheidsfonds, maar deze voorraad is ondertussen op. Toen Roeland en Mieke van Eerten-Jansen contact zochten met EnergieRijk Houten over een bijzondere donatie bleek dit de oplossing te bieden.

Het echtpaar had als dank voor de opvang van Oekraïners VVV-bonnen van de gemeente ontvangen. Deze gift wilden zij graag ter beschikking stellen voor bewoners die een hoge energierekening en een laag inkomen hebben. Zo kwamen ze bij EnergieRijk Houten terecht die voorstelde er ledlampen voor aan te schaffen die bij het Doorgeefluik samen met tips en extra informatie meegegeven konden worden bij lichtarmaturen.

Op 8 september bracht energieambassadeur Ardy Notenboom ruim 100 ledlampen langs die hij met de bonnen had aangeschaft. Katrin Larsen van ERH overhandigde de lampen aan Aleid Groothoff  van het Doorgeefluik.

De gevers konden helaas niet aanwezig zijn maar lieten telefonisch weten heel blij te zijn met deze mooie besteding: “Zo worden bewoners die het het hardste nodig hebben goed verder geholpen met goede spullen en met het besparen van geld en energie. Heel mooi dat we dit zo met elkaar hebben kunnen regelen. We hopen dat meer mensen deze lokale initiatieven willen steunen om energie-armoede te bestrijden voor mensen met een krappe beurs.”