*Bespaartip pomp vloerverwarming

Pomp vloerverwarming uit in de zomer?

Een bewoner kwam met een bespaartip voor bewoners die vloerverwarming hebben: Nu het weer warm genoeg is, kun je de pomp van de vloerverwarming uitzetten! De pomp van de vloerverwarming draait vaak op vol vermogen/stand 3. Voor oudere pompen is dat zo’n 60 Watt, en dat kost €115,- p.j.
In het warme seizoen kan de stand van de pomp op 1 (30 Watt). Plaats wel, om te voorkomen dat de pomp vast gaat zitten, een eenvoudige tijdschakelaar van ongeveer €5,-  om de pomp een half uurtje per dag laten draaien. Deze aanschaf verdien je binnen één maand terug! Als je de pomp in de vier wintermaanden constant op stand 3 zet, in het voor- en najaar 16 uur op stand 2 en in de zomer een half uurtje op stand 1, dan bespaar je zo’n 250 kWh stroom. Oftewel: met een investering van €5 kun je jaarlijks €57 besparen!

Energieambassadeur Frans vindt de tip goed omdat geconstateerd wordt dat het verbruik van de pomp omlaag kan. Minder goed vindt hij dat er handmatig ingrijpen nodig is, minimaal vier keer per jaar en als de stroom eens is uitgeschakeld geweest bij stroomstoringen en/of reparaties dan moet de tijdschakelaar in het voor- en najaar ook aangepast worden. Dit gaat misschien één jaar goed maar dan verslapt de aandacht, vreest hij. Ook kiest deze tip voor nachtverlaging en dat is wat iemand in een goed geïsoleerde woning vaak niet wil. Daarnaast is hier sprake van het lager zetten van de pomp in bepaalde maanden, dat heeft wel gevolgen, bijvoorbeeld het minder snel opwarmen van de vloer en is dat wat de gebruiker wil?

Zelf geeft Frans aan ook eens te kijken naar andere manieren om het stroomverbruik van de pomp te reduceren:
De ene manier is het inzetten van een pompschakelaar. Immers ook als er geen warmtevraag is blijft de pomp normaliter draaien en energie verbruiken. Een pompschakelaar heeft een voeler op de aanvoerleiding van het warme water dat van de CV-ketel komt en weet daardoor precies wanneer die moet draaien. Op zomerse dagen kan het voorkomen dat de pompschakelaar langdurig stilstaat en bij gevolg kalkaanslag kan gaan optreden. Er zijn pompschakelaars die elke dag de pomp even laten draaien. De meeste pompschakelaars kunnen dit. Kosten van de pompschakelaar zijn ca. €60,- en deze tip behoeft gedurende het jaar geen enkele aandacht, hij werkt automatisch het gehele jaar, dus ook in het stookseizoen als er geen warmtevraag is bijvoorbeeld een vakantie of warme dag in het voor- of najaar.

Een andere mogelijkheid is een A label pomp te installeren die is vele malen zuiniger is dan de oude pomp. Een A-label pomp verbruikt ca. 3 a 4 keer minder stroom dan de genoemde “oudere pomp”. Overigens zijn er ook intelligente A-label pompen die zelf bepalen wanneer en hoe hard ze moeten draaien. Het vervangen van de pomp is wel iets voor de vakman of gemotiveerde doehetzelver.

Ook het CV-optimalisatieteam van EnergieRijk adviseert om zo energiezuinig om te gaan met de pomp van de vloerverwarming en te kijken op welke instelling je hem het best kunt zetten afhankelijk van de periode van het jaar. Meer tips over de optimale werking van je CV? Kijk dan ook een bij CV-optimalisatie.