* Energie voor iedereen

Energie voor iedereen is een project voor inwoners van Houten die te maken hebben met een laag inkomen en een hoge energierekening (huurders en huiseigenaren). Energiebespaarcoaches gaan ze praktisch op weg helpen om te besparen. En dat kost niets.

Wat ging er aan vooraf
In 2020 won EnergieRijk Houten samen met de toenmalige HuurdersAdviesRaad en Natuur en Milieu Federatie een prijs van het Duurzaamheidsfonds. Dit was voor hun plan om Houtense vrijwilligers op te leiden tot onafhankelijke en gratis in te zetten energiebespaarcoaches om bij mensen met een kleine beurs langs te gaan. Ze gaan dan samen kijken wat er al gebeurt aan energiebesparing en waar het nog beter kan. Het gaat hierbij om praktische tips die de bewoners meteen en makkelijk kunnen inzetten. Zo kunnen zij meteen besparen op de kosten van gas en stroom.

Voor huurders
Er wordt vanaf het begin samen opgetrokken met Viveste, omdat dit plan juist voor huurders heel interessant is. Sander Bos van Viveste is enthousiast: “Juist met de hoge gasprijzen is het voor onze huurders fijn om geholpen te worden om geld te besparen. Met de kennis van de vrijwilligers en de inzet van kleine aanpassingen zijn toch al gauw enkele tientjes besparing mogelijk het komende winterseizoen”.

Wat gaat er nu gebeuren
In december beginnen zes energiebespaarcoaches met een tweedaagse training. Daarnaast krijgen ze begeleiding van twee vrijwilligers van EnergieRijk Houten.

In totaal kunnen ze vanaf januari 2022 50 Houtense huishoudens bezoeken. Bij het eerste bezoek kijken ze samen met de bewoner naar de mogelijkheden en krijgen ze handige tips. Ook zijn er gratis energiebesparende materialen beschikbaar om meteen mee te starten (bijvoorbeeld radiatorfolie en tochtprofielen). De energiebespaarcoach neemt deze mee bij het tweede bezoek en helpt met het aanbrengen. Ze bekijken dan ook met de bewoners hoe het gaat en wat ze nog lastig vinden.

EnergieRijk Houten: “Met kleine aanpassingen en meer inzicht in waarom je iets doet of hoeveel dat eigenlijk kost aan energie en geld, kun je best wat besparen. Zo kun je toch comfortabel wonen zonder dat de energierekening onbetaalbaar wordt. Het zou mooi zijn als steeds meer Houtense huishoudens ons weten te vinden en we hen op deze manier kunnen helpen om energiearmoede te beperken”.

Meer energiebespaarcoaches
Ondertussen wordt hard gewerkt om meer energiebespaarcoaches op te leiden. De twee vrijwilligers van EnergieRijk, Ad en Ardy vertellen: “De energiebespaarcoaches werken onafhankelijk en vrijwillig en zijn dus niet van de overheid of een energiemaatschappij. Ze worden door ons opgeleid. Wij vinden het leuk om ons in te zetten voor andere bewoners en energie te besparen. We hebben ondertussen heel wat tips op het gebied van energie besparen en veel daarvan zijn ook heel goed te doen voor huurders, bijvoorbeeld met hulp van de energiebespaarcoach.”

Oproep
Herken jij je in de doelgroep? Wil je graag gratis een onafhankelijke energiebespaarcoach op bezoek hebben om actief met energiebesparing in jouw woning aan de slag te gaan? Meld je dan aan via:

www.energierijkhouten.nl/energievooriedereen.